„Mõnel on vähemalt nii palju südametunnistust jätkunud, et keerab vee enne kinni, kuid üldiselt kangutatakse, murtakse või lõigatakse veemõõtja lihtsalt lahti,” sõnas Tallinna Vee pressiesindaja Priit Koff. „Leidub ka selliseid juhtumeid, et on kohale tuldud tööriistakastiga ja arvesti ära veetud.”

Ainuüksi detsembri jooksul on tulnud teateid kümne veearvesti varguse kohta, peamiselt kesklinnas asuvatest kortermajadest.

Mida aga ühe õnnetu veearvestiga peale hakata ja kes neid üldse ära veab? „Narkomaanid,” võtab BREM Kinnisvarahoolduse töötaja Ljudmila Semuranova keskmise arvestivarga kokku. „Mõned üksikud viivad neid ka kuhugi eramajadesse, kellel on vahemõõtjad ja ühistarbimine kinnistutel.”

Eelkõige langevad varaste ohvriks suuremate majade koridorides asuvad arvestid, mille kaudu käib kogu maja veearvestus. Tegu on keskmisest suurema läbimõõduga arvestiga, mida kodukasutusse võtta ei saa, kuid see on üsna raske agregaat, mis sisaldab parajas koguses metalli.

Vastutab ühistu või haldaja

„Eks selle mõnekümne krooni pärast neid varastatakse ja metallikokkuostu viiakse,” lisas Koff. „Eks ta tükk nikerdamist ole ja meie spetsialistide sõnul ei saa nad aru, kas tõesti on need paarkümmend krooni sellist vaeva väärt.”

Varastatud veearvesti kuulub küll Tallinna Vee bilanssi, kuid arvesti eest vastutab kas ühistu või maja haldaja, kelle pinnal arvesti on, ja nii peavadki varguse ohvrid uue arvesti paigaldamise Tallinna Veele hü­vitama. „Me kasutame eri firmade erinevaid vee­arvesteid ja nende hind võib ulatuda tuhandest kuni nelja tuhande kroonini,” teatas Koff.

Sellel aastal on kõige rohkem arvestite vargusi toimunud Kadriorus, Kristiines ja Pelgulinnas. „Tegelikult nad väga ei vali, kust nad varastavad ja kellelt varastavad,” ütles Semuranova. „Näiteks Kadriorus oli juhtum, kus paari nädala jooksul varastati kaks korda veemõõtja. Seal oli remont, uksed lahti ning polnud keeruline sinna sisse saada.”

Semuranova sõnul oli eelmisel aastal ka juhtum, kus majja tuli hooldusfirma riietes mees ja tahtis veemõõtjat näha, kuid ühistu liikmed tundsid mehes ära narkomaani. „Selgus, et ta oli leidnud kuskilt prügimäelt vormi ja üritas seda ära kasutada,” lausus Semuranova. „Samamoodi võetakse metalli pärast ka voolu­mõõtjaid.”

Majaomanikud ja -haldajad peaksid jälgima, et veemõõdusõlm oleks võõrastele raskesti ligipääsetav ning sissepääsud oleksid lukustatud.

Kindlasti ei tohi tähelepanuta jätta veearvestite juures toimetavaid võõraid isikuid, sest AS-i Tallinna Vesi töötajad kannavad veefirma logodega töörõivaid ja lepivad oma tuleku eelnevalt kokku maja haldajaga.