„Varssavi kesklinn, parlamendihoone esine, presidendilossi esine ja tee lennujaamast presidendi residentsi on rahvast paksult täis,” iseloomustas eile pärast­lõunal olukorda Poola raadio Eska reporter Barbara Klaman. Eesti Päevaleht vestles temaga hetkel, kui presidendi põrmuga lennuk oli just Varssavi lähedale sõjaväelennuväljale maandunud ja kirstu hakati viima presidendipaleesse. „Kirst on loomulikult kinni. On räägitud, et ehk teisipäeval või kolmapäeval saavad inimesed temaga hüvasti jätta,” rääkis Klaman.

Tema sõnul kogunevad inimesed jätkuvalt ning toovad lilli ja küünlaid. „Seistakse vaikides, küsimusi päritakse eelkõige iseendalt. Igaüks küsib, miks selline asi juhtus, aga vastata ei oska sellele keegi. Paljud ei suuda siiani uskuda, et see tõsi on,” kirjeldas Klaman. Klamani sõnul on paljud tänavad rahvast nii täis, et liikumisruumi seal enam ei olegi. „Ometi on kohutavalt vaikne. Tänaval kõndides kuuled iseenda samme. See on nii kohutav, et värinad jooksevad üle selja,” lausus Klaman. Ta tõi välja, et inimeste reaktsioon laupäeval ligi saja inimese elu nõudnud Smolenski lennukatastroofile sarnaneb sellega, kuidas käituti viis aastat tagasi Poola päritolu paavst Johannes Paulus II surma järel. „Inimesed on täielikus šokis.”

Mõlemad sündmused on tema sõnul suutnud Poola rahvast tohutul määral ühendada. „Paljud inimesed ütlevad, et Katõn on meie jaoks täielikult neetud koht. 70 aastat tagasi tapeti seal tohutul hulgal Poola intellektuaale, nüüd sai surma samuti väga palju väga häid inimesi,” rääkis ta. „Väga suur osa inimestest, kes hukkusid, olid vähemalt televiisori kaudu kõigile poolakatele tuttavad,” lisas Klaman, kes kaotas katastroofis ka ise lähedase inimese. „Meil pole enam presidenti, sõjaväejuhte, keskpanga juhti, paljusid parlamendiliikmeid. Väga paljud hukkunutest olid noored, tegusad ja rõõmsad inimesed,” lausus Klaman ja lisas, et praegu ei kujuta keegi ette elu tegelikkust ilma nende inimesteta. „Kindel on see, et järgmised nädalad tulevad Poolale väga keerulised,” lisas ta.

Poola leinab president Lech Kaczynskit

•• Kirikukellade helinal toimus eile keskpäeval Poolas kaheminutine leinaseisak president Lech Kaczynski ja veel 95 inimese mälestuseks, kes hukkusid lennuõnnetuses Venemaal. Lein on riigis välja kuulutatud kogu nädalaks.

•• President, sõjaväejuhid ja parlamendisaadikud olid teel mälestama Teise maailmasõja ajal Ka-tõnis sooritatud massimõrva, kui nende lennuk laupäeval Smolenski lähedal alla kukkus. Vene ametnike sõnul oli piloote hoiatatud, et Tu-154 lendab liiga madalal. Hukkusid kõik pardal olnud inimesed.

•• Õnnetuspaika külastasid Poola peaminister Donald Tusk ja tema Venemaa kolleeg Vladimir Putin. President Lech Kaczynski surnukeha käis tuvastamas tema kaksikvend, endine peaminister Jaroslaw Kaczynski. Lennuandmete salvestised on Vene ja Poola uurijate käes ning toimub ühine juurdlus.

•• Kaczynski oli Poola poliitikas vastuoluline tegelane. Ta kaitses traditsioonilisi katoliiklikke väärtusi, oli vastu kiiretele turumajanduslikele reformidele ja soosis sotsiaalse heaolu programme.

•• Presidendina oli tal vähem võimu kui peaministril, kuid välispoliitika valdkonnas oli ta endale haaranud märkimisväärse sõnaõiguse.