“Kui keerata haiglas hapnik kinni, siis sõna otseses mõttes keeratakse see ka inimestel kinni. Haiged võivad surra!” ärritub Mardna.

Minut lahutas surmast

Haigla intensiivravi osakonnas olid varguse ööl kaks inimest hingamisaparaadi all. Keset ööd hakkas hapniku rõhk järsku langema ning patsientide näod tõmbusid juba sinakaks. Raskelt haigete patsientide elu rippus juuksekarva otsas.

“Õnneks meie õed olid tublid ja märkasid kohe, et midagi on lahti. Valvearst helistas tehnikainsenerile ja patsiendid lülitati varusüsteemile. Keegi hapnikupuuduse tõttu kannatada ei saanud,” kiidab Mardna kolleegide kiiret tegutsemist.

"Kohe, kui valvearst helistas - umbes kell veerand kaks öösel - sõitsin taksoga kohale ja me lülitasime sisse varusüsteemi," meenutab haigla tehnikainsener Anatoli Tamberg. "Õnneks läks kõik hästi. Kui oleks aga olnud suvi ja vajalikud inimesed ära maakodudes, siis ei tahaks ma võimalikele tagajärgedele mõeldagi," vangutab mees pead.

Asjatundlikud kaabakad

Haigla vedelhapniku mahuti peakraan keerati teadlikult enne vasktorude kallale asumist kinni, et vältida plahvatust. Seejärel asuti torusid raudkonksuga majaseinalt alla kiskuma. Vasevargad oma tööd siiski lõpule viia ei jõudnud, küll aga põhjustasid paanika intensiivravi palatis.

“Ju torustik hakkas susisema, vargad ehmatasid ära ning jooksid minema,” oletab haigla remondiinsener Jevgeni Tihhejev. “Piisab väikesest sädemest ja hapnik võib plahvatada. Seda vargad järelikult teadsid. Ega nad muidu oleks enne peakraani kinni keeranud,” arvab ta.

Vasekilo maksab 16 krooni. Hapnikutorude mahamüümisel oleksid pätid teeninud parimal juhul paarsada krooni.

Paanika operatsioonisaalis

“Seekord ületab juhtum juba igasugused piirid. Haigla jaoks on see katastroof!” on majandusjuhataja Malle Poom endast väljas.

“Kahe aasta jooksul on juba neli korda hapnikutorude kallal käidud. Õnneks pole varem midagi eluohtlikku juhtunud,” räägib Poom.

Haigla operatsioonibloki töö oli veel eile keskpäevalgi häiritud. Keset operatsiooni hakkas ka varusüsteemis hapniku rõhk langema, tekitades parasjagu paanikat nii arstidel kui tehnikainseneril. Lõhutud torude parandamiseks kutsuti meditsiiniliste gaaside maaletoojafirmast eribrigaad appi.

"Me ise ei saa siin midagi parandada. Vaja on spetsiaalseid steriilseid vasktorusid," selgitab Tamberg.

Eile õhtuks loodeti haigla hapnikuvarustus taas töökorda saada.

Päev varem kadus naerugaas

Magdaleena haigla on juba aastaid varaste hirmuvalitsuse all. Rüüstatakse autosid ja näpatakse palatitest patsientide rahakotte. Kordagi pole politsei vargaid tabanud.

Päev enne hapnikutorustiku purustamist varastati haigla gaasihoidlast neli naerugaasiballooni, mis olevat narkomaanide eriline maiuspala.

Vargaid ei pea trellidki

“Uks lõhuti maha ja balloonid võeti kaasa. Ühe leidis siiski meie töötaja koju minnes teelt üles,” räägib Tihhejev ja viitab võimalikele kahtlusalustele: “Siinkandis elab nii palju asotsiaale, narkomaane, joodikute peresid. Mis neil muud teha, kui aga vargil käia," ohkab ta.

"Enne jõule keevitasime kõigile alumise korruse akendele trellid ette. Aga vargaid sellega ei peata. Nad teavad, millal on haiglas söögiaeg ja käivad siis sugulasi-tuttavaid mängides palatites haigete asju varastamas,” räägib majandusjuhataja Poom.

Päeval hoiab turvamees majas liikuvatel võõrastel silma peal, öösel on aga suur maja valveta.

"Meil pole raha, et ööseks maja ümber valvet palgata," ohkab majandusjuhataja. Vaid politsei patrullauto teeb korra öö jooksul haigla ümbrusele tiiru peale.

Krista TAIM