ERILINE LAVA. “Kivid” on etendus, mida tehniliste tingimuste tõttu saab Tallinnas harva mängida. Rekvisiitideks on küll vaid redel, kaks pukki ja BMW-märk, kuid näitemängu ei saa seda igal pool esitada, sest tarvis läheb vähemalt nelja meetri kõrguse laega lava.

“Lavastamiseks andis tõuke sama tüki nägemine ühel Norras toimunud festivalil, idee tundus nii hea, et kohe palusime endale käsikirja,” ütles üks osatäitjaid Tanel Saar.

“Lavastamine käis grupitööna, vaid paaril viimasel proovil osales ka lavastaja Aare Toikka,” märkis Saar.

Tema sõnul peavad näitlejad etenduse käigus korduvalt ümber kehastuma poisikesest politseiametnikeks. “Naljakas – isegi Tõnu Oja päris ehtsad vuntsid ei ole kedagi imestama pannud,” ütles Saar.

Etenduses lööb paari repliigiga kohtuniku rollis kaasa ka jazzmuusik Mart Soo. “Seda etendust peaksid nägema õpetajad ja lapsevanemad, püüdes asetada end nooruki maailma. Igal teol on tagajärg ja sageli pole kõik vaid must ja valge,” märkis Soo.

Kuigi tegemist on eelkõige lasteetendusega, mis on üles ehitatud laste vahetule ja siirale suhtlemisstiilile, oodatakse teatrisse ka kõiki lapsevanemaid. Üsna etenduse lõpus jäetakse publikule mulje, et nemad on kõige võti, n-ö vandekohus, kellest oleneb poiste saatus.

PUBLIK MÄNGIB KAASA. “Vaid korra, kui mängisime Ida-Virumaal, läks asi pisut käest ära,” ütles Saar. Etendus eeldab tema sõnul ka publiku aktiivset kaasalöömist.

“Kuigi me tegelikult ei oota, et publik end millegi muu kui repliikidega väljendab, hakkasid saalisviibivad lapsed tookord lavale sente loopima. See juhtus siis, kui üks osatäitja palus teiselt “nelikend” senti laenuks,” rääkis Saar.

“Seda märgiti isegi kohalikus lehes, kuid asi ei olnud tegelikult nii hull, kui kirjutati,” lisas ta. Tõestisündinud loole tuginev näitemäng toimub 3. veebruaril kell 15 Vanalinna-stuudio majas.

VAT teatri uued etendused

• Fr. R. Kreutzwaldi “KALEVIPOEG”. Lavastaja: Markus Zohner (·veits). Kevadel etendub Markus Zohneri teatrikompanii kunstilise juhi versioon meie rahvuseeposest.

• Noortelavastus tööpealkirjaga “MEIE”. Projektijuhid: Tiina Rebane ja Margo Teder. Osalevad noorte kultuurifestivali “Vägivallata noorus” võistluste parimad. Sel kevadel saab VAT Teatri vedamisel populaarne noortefestival “Vägivallata noorus” 5-aastaseks.

Esmakordselt osalevad külalisnoored Saksamaalt, Walesist ja Taanist.

• VAT Teatri suvelavastus Saueaugu teatritalus. Ottfried Preussleri “KRABAT”. Juba klassikasse kuuluv nõiaveskilugu Margus Kasterpalu dramatiseeringus.