Keskuse juhatuse liige, psühholoog Pille-Riin Kaare rääkis Päevaleht Online´ile, et 12% tänavu nõustamisele pöördunud inimestest mängivad internetis. Veel möödunud aastal netihasartmängijatega nõustamiskeskus kokku ei puutunud.

Kaare hinnangul on internetis tegutsevate hasartmängusõltlaste arv kasvanud eelkõige seetõttu, et alates käesoleva aasta jaanuarist tuleb end kasiinosse sisenedes registreerida isikut tõendava dokumendi alusel. "Seda paljud ei soovi ning ka kasiinokeeld toimib tänu registreerimisele tõhusamalt," märkis Kaare.

Veebikeskkonnas aga piirangud puuduvad ja paljud varasemad kasiinomängurid on kolinud enda jaoks nö turvalisemasse keskkonda. "Veebis mängimine on oma olemuselt aga veelgi ohtlikum, sest on väga kiire ja käepärane, selleks ei pea isegi töölaua tagant tõusma ja panused saab teha kohe panga kaudu," rääkis psühholoog. "Kurb tõdeda, kuid tundub, et eestlane on aldis peitma oma probleeme ja muresid fantaasial põhinevasse mängumaailma." Eriti haavatavad on tema sõnul noored.

Kaare loodab, et parema kontrolli olukorra üle tagavad järgmisest aastast kehtima hakkavad hasartmänguseaduse uued sätted, mis reguleerivad hasartmängude korraldamist internetis.

Kaughasartmänge korraldavatele ettevõtetele kehtivad suures osas samad reeglid, mis tavapäraste hasartmängude korraldajatele. Just nagu kõik hasartmängukohad, peavad ka online-kasiinod välistama alaealiste mängimisvõimaluse ja tagama iga mängija registreerimise. Lisaks üldistele reeglitele kohaldatakse kaughasartmängude korraldajatele ka erireegleid.

Hasartmängude korraldajate liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel ei usu, et kohalike kasiinode kliendid hakkaksid massiliselt online-kasiinodesse ümber kolima. "Praktika on näidanud, et sihtrühm on erinev: ühed eelistavad välja minna ja seltskonnas mängida, teised klõbistavad meelsamini kodus arvuti taga," rääkis Rüütel.

Hasartmängukorraldajad loodavad tema sõnul eelkõige sellele, et online-kasiinode abil õnnestub püüda mängijaid ka välisriikidest. "Eesti turg on nii väike, et online-kasiinod siin ilma ei tee," lisas Rüütel.

Mis on kaughasartmägimine?

Hasartmängude korraldamise viis, kus mängu tulemus selgitatakse elektroonilisel seadmel ja mängija saab mängus osaleda elektroonilise sidevahendi, sealhulgas telefoni, interneti ja ringhäälingu vahendusel.

Kaughasartmängimine hõlmab: mängimist veebikeskkonnas (mängud panustele, internetioksjonid, ennustused, loto jms); mängimist internetühendusega mobiiltelefonidel (näiteks sõnumite saatmine tasulistele numbritele); telefoni kasutamist mängimiseks; interaktiivset TV-d ja elektroonilisi videomänge.