“Kui inimene tunneb kõva jääd, muutub ta kole julgeks. Kuid jääs võivad olla pehmed kohad,” rääkis ameti pressiesindaja Kirill Teiter.

Teiteri sõnul aeti viimati massiliselt jääl uitajaid taga naistepäeva paiku. “Jää peal käimine pole keelatud, aga inimesed ronivad sinna, kus laevad käivad,” nentis Teiter.

Lõbutsesid laevatee ääres. Eile pärastlõunal kella nelja paiku seikles kolm inimest Russalka kandist vaadatuna laevatee läheduses merejääl. Noored jooksid ja lasid liugu ning tundsid end igati lõbusalt.

Põhja piirivalvepiirkonna staabiülem Eerik Kirsimaa sõnul on inimesi jääle meelitanud televisioonis näidatud luikede päästmise kampaania. “Rahvas tõttab lahtise vee piirile luiki toitma. Ma ei taha kellelegi halvasti öelda, aga see üleskutse, et minge vaba veeni ja visake saiatükk vette – see on inimese surmasuhu ajamine,” kritiseeris Kirsimaa luikede päästjaid.

Staabiülema sõnul tuleb eriti palju inimesi jäält ära ajada nädalavahetusel. Tihti saab Pringi piirivalvekordon telefonikõne mõne reisilaeva kaptenilt, kes annab teada laevateele lähenevatest jalutajatest.

“Russalka juurest Vanasadamasse on ju nagu kiviga visata. Sain eile õhtulgi telefonikõne, et Russalka juures jalutavad inimesed jääl... Las nad olla, meil ei ole jõudu iga inimese peale kohale minna. See on omavalitsuse rida jalutajaid hoiatada – kas või sildid üles panna,” leidis Kirsimaa.

Nooremad jooksevad päästjate eest ära. Staabiülema sõnul on Pringi kordoni toimkond jäält maale tulema keelitanud kümneid inimesi. “Nooremad jooksevad eest ära ja nii see käib. Detsembris uppus naisterahvas, kes oli liiga kaugele läinud. Jaanuaris jõudsime mehele õigel ajal järele,” meenutas Kirsimaa.

Veebruaris vajus Kloogarannas läbi jää kolm ATV-dega lõbusõitu teinud ärimeest, neist üks hukkus. Eluga pääsenud Ivar (33) rääkis, et jää kandis väga hästi ja kukkumine oli täiesti ootamatu. Ivaril oli abi telerist nähtud videoklipist, kus õpetati end tasakesi jää peale rullima.

Piirivalvuri hinnangul on inimeste jääle kippumine mõistetav. “Viimane talv oli 1995/1996, viimastel aastatel pole jääd olnud ja nüüd inimesed naudivad seda. Muret teeb, et aprillis muutub jää ruttu rabedaks,” ütles Kirsimaa.

Ühtmoodi ohtlik on jalutada nii lahtedel kui ka Peipsi järvel. Pärnus on maavanem juba keelanud transpordivahendiga jääl liikuda.

Kõigil kalameestel soovitab piirivalve tunda huvi konkreetse koha jääolude vastu. Kaasa peaks võtma kompassi, jäänaelad, taskulambi ja mobiiltelefoni.

Vaata ka

ice.fmi.fi/tilanne.html