Pesakastide ülespanemine pole millalgi keelatud, ütles Päevaleht Online’ile keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. „Otsest keeldu ei ole, küsimus on selles, millal on mõttekas seda teha,“ selgitas Tuul.


Nigula metsloomade taastuskeskuse juhataja Kaja Kübar ütles, et pesakastid tasub lindudele üles panna enne pesitsusaega, kuna siis jõuavad linnud pesakastiga paremini kohaneda. Paljudel lindudel on juba munad ning mõnel pojadki väljas.


Samas võib Kübara kinnitusel pesakasti üles panna ka praegu, kuna osad linnud on rändelt alles saabumas. „Näiteks piiritaja kasutab kuldnoka pesakasti rahulikult,“ märkis Kübar.


Pesakastid on erinevatele lindudele erinevad ning meelitavad just teatud linde. Näiteks räästa- ja suitsupääsukeste pojad võivad koos pesaga liigse raskuse tõttu alla kukkuda. Siis tuleks kiiresti ehitada räästa alla pealt avatud väike pesakast ning paigutada see endise pesa asukohale võimalikult lähedale.


Kübara sõnul panevad inimesed pesakaste üles nii enese rõõmuks kuid ka selleks, et aias oleks vähem kahjureid. Pesakastiga saab aeda meelitada linnud, kes söövad ära tigusid ja nälkjaid. „Pesakast oleks kindlasti palju tõhusam kui aeda mürki kallata,“ märkis Kübar. Meeles tasub pidada, et pesakasti tuleb pärast lindude lahkumist puhastada.


Kübar märkis, et enamasti hakkab silma, et üles on pandud kuldnoka pesi, kuna teda peetakse kevade linnuks ja kevadekuulutajaks. Kübara sõnul seostatakse marjade ärasöömist musträstastega, kuigi tegelikult panevad põõsastelt lõviosa marju nahka just kuldnokad.


Tänavu on kodukaku aasta, mistõttu enam pesakaste pannakse üles kakkudelegi. „Kakud on ka inimsõbralikud tegelased koduaias,“ ütles Kübar, kelle sõnul pesitsevad kakud ka linnas, näiteks Nõmmel.


RMK turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Mälberg teatas Päevaleht Online'ile, et 2007. aastal paigaldas RMK riigimetsa umbes 3500 pesakasti. Mälberg märkis, et kõige rohkem meisterdavad pesakaste koolid, kelle tehtud kastid pannakse metsameeste abiga üles.


Mälberg rõhutas, et pesakastide ülespanekul tuleb arvestada kavandatud raietöödega, kuna ei ole mõtet panna pesakaste sinna, kus on plaanis puud maha võtta.


Paigalda pesakast poolvarju


Kõige enam kasutatakse tihase- ja kuldnokasuurustele lindudele mõeldud pesakaste, millest esimesi tarvitatakse rohkesti metsades, teisi aga külades ja linnades kuldnokkadele pesitsemisvõimaluste loomiseks.


Pesakaste valmistatakse vähemalt 20 millimeetri paksusest lauast, mille pesakasti sisse jääva laua külg olgu kindlasti hööveldamata. Siledaks hööveldatud laud võib linnule osutuda lõksuks, kuna ta ei saa sealt enam välja. Katuselaud peaks ulatuma lennuavast ettepoole, et vihm sisse ei sajaks ja kass käpaga ligi ei pääseks.


Pesakast tuleb valmistada lahtikäivana, et seda saaks kontrollida ja puhastada. Pesakasti ei tohi värvida, kuid selle võib üle teha puidukaitsevahendiga.


Pesakastide paigaldamisel tuleb vältida naelte kasvavatesse puudesse löömist. Soovitav on riputada pesakast traadist sanga abil puuokste külge.


Pesakast tuleks paigutada poolvarju, et vältida kuumal suvepäeval poegade ülekuumenemist. Pesakasti ava peaks jääma valitsevatele tuultele vastassuunda - Eestis kas ida- või lõuna kaarde. Arvestada võiks, et enamik liike eelistab vaba juurdepääsu lennuavale.


Pesakast peaks asuma sellises kohas, kus linde ei ohusta inimesed, loomad ega röövlinnud. Mõistlik kõrgus maapinnast pesakasti paigaldamiseks on 2-6 meetrit.


Juuresolev tabel aitab leida igale liigile sobivad kasti ja lennuava mõõdud. Kasti kõrgus maapinnast on antud meetrites, kõik teised mõõdud sentimeetrites.


Maja peremees
Põhja sisemõõdud
Kasti sisekõrgus
Lennuava diameeter
Lennuava kaugus alaservast
Kasti kõrgus maapinnast
Soo-, põhja- ja tutt-tihane, must-kärbsenäpp  9x9  22-25  3  5  2-3m
Rasva- ja sinitihane, väänkael, puukoristaja  12x12  22-28  3-4,5  5     2-3m
 Kuldnokk  14x14  28-35  5  6  3-6m
 Õõnetuvi, siniraag  20x20 
 40  9  7  4-5m
 Kakud  25x25  60-65
 10-15  10  >4m


Selleks et valmiv maja selle elanikule meeltmööda oleks, tuleb tähele panna järgmisi näpunäiteid:

•    jälgi, et naelad ei jääks pesakasti sisse turritama
•    põhi naeluta külgseinte vahele, mitte alla, nii püsib see kindlalt
•    soovitav on teha kastile kaldus katus, kuna sealt jookseb vihmavesi paremini maha ja kast peab kauem vastu
•    katuse esiserv tee vähemalt 5 sentimeetrit üleulatuvana, see kaitseb lennuava vihma ja pisut ka kasside eest
•    ära pane lennuava ette istepulka, kuna lind leiab laulmiseks mõne teisegi sobiva koha kasti lähedal, kuid pulk on hea toetuspunkt pesaröövlitele nagu kassid, oravad või nugised
•    igasuguste dekoratiivsete lisandite juures mõtle hästi järele, kas see ka linnule hea on
•    kui pole käepärast vahendeid ümmarguse lennuava puurimiseks, pole midagi katki – lindudele sobib ka kandiline ava
•    mõtle juba ehitamise ajal, kuidas kavatsed pesakasti üles riputada ning loo selleks vastavad kinnitused