Eile Raua tänaval toimunud kodutute sauna- ja supipäeva puhul kerkis taas päevakorrale kasvava töötute armee probleem ja nende ebakindel saatus. Ürituse ühe koordinaatori ja aktivisti Riina Vändre sõnul moodustavad Tallinna supiköökide külastajatest majanduskriisi laastava mõju tõttu lausa veerandi töö kaotanud inimesed.

„Probleem on terav,” nentis Vändre, kelle hinnangul peaksid omavalitsused või riik töötute abistamiseks senisest rohkem vaeva nägema. Samuti rõhutas ta, et Raua saunapäev sai teoks koostöös Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti ning sotsiaaltöökeskusega. „Kõige tähtsam on hoida sellisesse õnnetusse olukorda jäänud inimesed värsketena, et nad tulevikus, kui majandusolukord paraneb, jalad taas alla saaksid,” märkis ta.

Avameelsed jutustajad

Eilsel üritusel torkasid Vändre sõnul töötud silma, kuna töötu eristub oma korraliku riietuse ja hoolitsetud välimuse poolest tavalisest kodutust. „Töötud pole huvitatud saunast ega enamasti ka riietest, nemad tulevad eelkõige ikkagi söögi pärast,” rääkis ta. „Üldiselt on nad päris avameelsed ja jutustavad sageli oma nukraid lugusid. Olen vestelnud näiteks mitme naissoost turvamehega, kes äritegevuse madalseisu tõttu oma ameti on kaotanud ja lõpuks vaid supiköögi peale lootma saavad jääda.”

Raua saunas toitu jaganud naiskodukaitsjad Geniira Helde ja Juta Sisas möönsid samuti tööta jäänute suurenevat osakaalu supikööki tulijate seas. „Mõned tulevad lausa tervete perekondadega,” ütles Helde. „Väga tugevalt on näha, et elu on järsult raskemaks läinud. Paljud võtavad sööki ka purkidega koju kaasa, üle ei jää kunagi midagi.”

Vändre sõnul on probleemi kasvu märgata ka jagatava toidu kogustest. „Kunagi oli 50 liitrit suppi sellise ürituse puhul tavapärane kogus, eile jagasime laiali aga 130 liitrit.”

Abilinnapea Merike Martinsongi nentis, et olukord on tõesti halb. „Tallinna abipakett peaks ühe abinõuna töötute seisukorda parandama,”  kinnitas ta. „Samas rõhutaksin seda, et tööta jäänud inimesed abi saamiseks linnaosade sotsiaalosakondadesse pöörduksid.”

Tööturuametis, linnavalitsuse infosaalides ja mitmel pool mujal on Martinsoni sõnul võimalik tutvuda bülletäänidega, milles antakse täpset infot selle kohta, kuhu ja kuidas sotsiaalabi saamiseks pöörduda.