Andrus Veerpalu eitab keelatud ainete kasutamist ja esitab oma selgitused FIS – i vastavale kolleegiumile, teatas suusaliit.

Suusaliit juhib tähelepanu, et WADA koodeksi kohaselt ei ole ühelgi organisatsioonil või isikul peale sportlase enda või tema volitatud esindaja olnud seni õigust avaldada võetud proovide tulemusi ja neid kommenteerida.

Koodeksi kohaselt toimuks üldsuse teavitamine alles 20 päeva jooksul peale FISi vastava kolleegiumi otsust.

Suusaliit teatab täna proovide tulemused tulenevalt avalikkuse kõrgendatud huvist ja Andrus Veerpalu isiklikust soovist lõpetada kõik spekulatsioonid antud teema ümber.

Suusaliidu peasekretär Jüri Järve sõnul ei ole liidu juhtidel olnud muud võimalust, kui eitada A – proovi olemasolu.

„Keelatud ainete maailm ja sanktsioonid on väga täpselt reguleeritud. Mitteametlik info B proovi tulemusest jõudis Eestisse 6. aprilli õhtul. Kõik senised nn infolekked ja päringud olid spekulatiivse iseloomuga, mida polnud võimalik suusaliidu esindajatel WADA koodeksi kohaselt sportlase nõusolekuta kuidagi kinnitada“, lisas ta.

Suusaliidu nägemus sündmuste kronoloogiast

Positiivseks osutunud A proovi andis Andrus Veerpalu tänavu 29. jaanuaril Otepääl võistlusvälise testimise käigus. Sportlast teavitati proovi tulemusest 15. veebruaril. Kuni 29. jaanuarini 2011 oli Andrus Veerpalu andnud kogu sportlaskarjääri kestel üle saja dopinguproovi. Kõik need on olnud negatiivsed nagu ka hilisem 2011 aasta veebruari alguses Davosi treeninglaagris antud proov. Kõigi olümpiavõitude ja muude tiitlivõistluste medalite eelselt ja järgselt on Veerpalu läbinud kohustusliku dopingukontrolli ning kõik need testid on olnud negatiivsed. Eesti Suusaliitu nõustava spetsialisti hinnangul võis 29. jaanuaril antud proovi tulemust mõjutada Veerpalu testieelselt toimunud tugev treening, mis kutsus esile kehaomase kasvuhormooni ülikõrge produktsiooni.

Dr. Jüri Laasiku sõnul näitavad eelnevad testidel baseeruvad kogemused nii Eestis kui mujal maailmas tugeva füüsilise koormuse puhust kasvuhormooni produktsiooni 10 kuni 20 kordset tõusu. “Kõne all olev test on kasutusele võetud hiljuti (2010. aasta suvel) ning selle staatuse osas ei valitse spetsialistide osas üksmeelt” ütles Laasik.

Andrus Veerpalu teatas 23. veebruaril 2011 tippspordist loobumisest viidates külmetushaigusele, mis ei võimaldanuks võidelda Holmenkolleni MM-il kõrgete kohtade eest. „See oli tõde. Haigus ei oleks mul lubanud edukalt starti tulla. Lisaks oli mul teada „A“ proovi šokeeriv tulemus ja ka see on tõde. Selle teadmise pealt sündis emotsionaalne otsus suurest spordist loobumisest ja keskendumisele enda süütuse tõestamiseks “ ütles Veerpalu.

B proovi avamise osas hakkas Suusaliit FIS-ga läbirääkimisi pidama peale Holmenkolleni MM-i lõppu. Jüri Järve sõnul vastab tõele oletus, et liidu juhtkond ei soovinud B proovi võimaliku tulemuse tõttu heita varju võistlustele ja meie sportlaste esinemisele. „Suusatamise MM oli põhjus, miks proovi avamist edasi lükati. B proovi küsimine oli Andruse huvides, nii nagu on selleks ka proovi tulemustest ametlik teatamine tänasel päeval”, sõnas Järv.

Andrus Veerpalu pikaajalise juhendaja Mati Alaveri sõnul ei ole tal põhjust kahelda Andrus Veerpalu sõnades. „Me ei ole mitte kunagi toimetanud kokkulepitud reeglite vastaselt ja mina treeneri ning sõbrana olen siinkohal kindlasti Andruse selja taga. Nii heas, kui halvas. Oma õiguste ja hea nime kaitsel on kaasatud parimad nõustajad ja ma väga loodan, et Andrusel ja tema esindajal, vandeadvokaat Aivar Pilvel õnnestub vaidlusalustes küsimustes selgus luua“, sõnas Alaver.