"Kultuuriväärtuste ameti suurepärases projektis käsitletakse kirikuid eelkõige kui ehitisi, kuid kirik pole ainult ehitis, vaid ka rahva jaoks püstitatud kivist ajalooraamat ja hinge kosutamise paik," ütles Salo. "Seepärast tuleb kirikuil teha kõik selleks, et tagasi saada pühapäev kui hingamise päev, mil inimesed võtaksid aja maja ja mõtteid koguksid."

Tallinna kultuuriväärtuste ameti esitletud projektis Tallinna Kirikurenessanss on kavas viie aasta jooksul investeerida pealinna kirikuisse 80 miljonit krooni. Järgmisel aastal on projektile planeeritud 13 miljonit krooni, millest suurim osa - neli miljonit läheb Oleviste kiriku välistorni ja akende restaureerimiseks, ütles projektijuht Olev Liivik.

Projekti on hetkel kaasatud 13 Tallinna vanalinna kirikut ja üheksa mujal Tallinnas asuvat kirikut, osa neist vajavad Liiviku sõnul täielikku renoveerimist alates välisvoodrist katuseni välja. "Üks selliseid on näiteks Nõmme Ristija Johannese kirik, mille renoveerimistöödeks on järgmisel aastal eraldatud miljon krooni," ütles Liivik.

Järgmisel aastal saavad suuremat toetust veel Toomkirik torni väliskülje, akende ja välisseinte restaureerimiseks ning Pühavaimu kirik torni väliskülje uuendamiseks. "Seega peaks järgmiseks aastaks uuenema kõik neli Tallinna vanalinna peakirikut," ütles Liivik.