Kohtumisel Iraagi rahvusvaheliste koalitsioonivägede juhataja asetäitja kindralmajor Paul Lefebvrega käsitleti ka Vene rünnakut Gruusiale.
Kindral Lefebvre teavitas välisministrit, et eile õhtul toimetati viimased Iraagis teeninud ligi 2000 Gruusia sõjaväelasest kodumaale.

Välisminister Paeti sõnul nõuab Vene agressioon Gruusia vastu rahvusvahelise üldsuse otsustavamat sekkumist.
Täna sõidab Paet Iraagist Brüsselisse, kus kolmapäeval toimub Euroopa Liidu välisministrite erakorraline kohtumine arutamaks Vene agressiooni Gruusiale.

Välisminister Paet tutvus ka Eesti kaitseväelaste teenistusega ning tänas neid saavutuste eest stabiilsuse tagamisel Iraagis.
Eesti sõdurite hinnangul on julgeolekuolukord Iraagis läinud viimase aastaga oluliselt paremaks ning vägivald märgatavalt vähenenud.
Ministri sõnul on välisoperatsioonid Eesti jaoks ühed olulisemad välis-ja julgeolekupoliitika vahendid. „Teie tegevus Iraagi julgeoleku parandamisel, samuti Eesti julgeoleku kindlustamisel väärib kõrget tunnustust," ütles Paet kaitseväelastele.
„Kas Eesti osaleb ka edaspidi Iraagi missioonil, sõltub ennekõike sellest, mida soovivad iraaklased ise ja kuidas otsustab Eesti parlament Iraagi missiooni tuleviku osas," sõnas minister.
„Leian, et Eesti peab olema valmis jätkama seda missiooni niikaua, kuni meie abi vajatakse ning stabiilsuse tase on piisav, et iraaklased oma julgeoleku tagamisega ise hakkama saavad," lausus Paet.
Praegune Riigikogu poolt antud mandaat kaitseväelaste osalemiseks Iraagi missioonil kehtib käesoleva aasta lõpuni.

Koalitsioonivägede juhataja asetäitja kindralmajor Lefebvre kinnitas, et kuigi Iraagi julgeolekujõud on oma arengus teinud olulisi edusamme, ei suuda nad veel suuremaid ülesandeid ilma koalitsiooni toetuseta täita.
Kindral tänas Eestit panuse eest Iraagi koalitsioonis ning avaldas tunnustust Eesti kaitseväelaste tegevusele.
Ta tõstis esile asjaolu, et Eesti ei ole oma kontingendile seadnud kasutuspiiranguid ning rõhutas, et Eesti panus on koalitsiooni seisukohalt jätkuvalt oluline.

Täna, 12. augustil on välisministril kohtumised Iraagi kolleegi Hoshyar Zebari ning teiste valitsusliikmetega, samuti USA suursaadikuga Iraagis.
Koos välisministriga viibivad Iraagis ka Riigikogu Väliskomisjoni esimees Sven Mikser ning Riigikaitsekomisjoni aseesimees Kadri Simson.

Eesti osaleb operatsioonil Iraagis rahvusvahelise koalitsiooni koosseisus alates 2003. aastast.
Sarnaselt teiste koalitsiooni kuuluvate riikidega panustab Eesti Iraagi julgeoleku tagamisse riigi seaduslikult valitud ja rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse palvel. Eesti 34 liikmeline kontingent paikneb Bagdadist 20 km põhja pool asuvas Al Tajis