Vene mereväelased võtsid kinni kaheksa inimest – neli Eesti, kaks Läti ja kaks Venemaa kodanikku –, kes Venemaa kodanikest meeskonnaga kaubalaeva Arctic Sea kaaperdasid, teatas Vene uudisteagentuur RIA Novosti.

Venemaa kaitseministri Anatoli Serdjukovi sõnul on kaaperdajaid kaheksa, nad on Venemaa, Eesti ja Läti kodanikud. Laev vabastati "ühegi lasuta", ütles minister.

24. juulil kella 22 paiku kohtus Serdjukovi sõnul kaubalaev Arctic Sea Rootsi territoriaalvetes kiirkaatriga, milles oli neli Eesti kodanikku, kaks Läti kodanikku ja kaks Venemaa kodanikku.

"Need inimesed teatasid oma kaatri rikkest ja tõusid Arctic Sea pardale," kirjeldas Serdjukov RIA Novosti teatel. "Relva ähvardusel nõudsid nad meeskonnalt kõigi oma korralduste viivitamatut täitmist. Edasi liikus Arctic Sea kaaperdajate nõutud marsruuti pidi Aafrika ranniku lähedale. Navigatsiooniseadmed lülitati seal välja."

Puidufirmale Stora Enso kuuluva 1,3 miljoni USA dollarit väärt puidu lastiga Soomest Alžeeriasse Bejaia sadama poole sõitev Arctic Sea jõudis esimest korda uudistesse mõned nädalad tagasi, kui teatati, et mustades maskides mehed olid laeva Läänemerel kaaperdanud. Side laevaga oli väidetavalt katkenud, kuid laev jätkas teed sihtkoha poole, kuid jäi Atlandi ookeanil kadunuks. Laev pidanuks Alžeeria sadamasse jõudma 4. augustil.

Paet: asjassepuutuvat riiki tuleks teavitada

„Tuleb selgeks teha, kas laeval üldse oli Eesti kodanikke. Kui Venemaa avalikkusele antakse sellist infot, siis tuleks asjast teavitada ka seda riiki. Meil sellist infot praegu ei ole,“ kommenteeris välisminister Urmas Paet Venemaa kaitseministri avaldust meedias.

„Juhul kui Eesti kodanikke vahistatakse, siis selles riigis asuv Eesti konsul asub tegutsema,“ lisas Paet märkides, et palju sõltub ka sellest, kas ja milles Eesti kodanikke süüdistatakse. „Meil pole mõtet spekuleerida, enne kui me teame, mis tegelikult toimus.“

Soome politsei teatas lunarahanõudest

Kuivõrd laeva meeskond koosnes Venemaa kodanikest – ja Arhangelskist pärit laev, mis küll sõidab Malta lipu all, näib olema seotud Venemaalt pärit kapitaliga –, hakkas laeva kadumisega tegelema Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi käsul ja riigi kaitseministri juhtimisel Musta mere laevastik, mis saatis mõned laevad Vahemerelt Atlandi ookeanile.

Kõik 15 laevalt vabastatud meremeest on elu ja tervise juures ning lendavad peagi koju, vahendas Vene uudisteagentuur Rosbalt.

Enne seda, kui vaprad Vene mereväelased laeva meeskonna ja aluse enda väidetavate piraatide käest kätte said, teatas Soome kriminaalpolitsei, et Arctic Sea valdaja sai kaaperdajatelt nõude lunarahale, mille maksmisel laev vabastataks. Meedias oli juttu sellest, et piraadid nõudsid 1,5 miljonit USA dollarit.