“Ei taha täna kedagi kiita ega laita,” oli PBK juhatuse liige Margus Merimaa veidi enne Ildi napisõnaliseks jäänud. “Saabusin just kohtumiselt ja täna tulemust pole,” ütles Merimaa. Ta lisas vaid, et pole nii, nagu ei näeks keegi Eestis õhtuseid PBK uudiseid.

“Eestis on üle 20 kaabeltelevisiooni operaatori ning STV ja Starman on vaid kaks neist – tõsi, ligi pooled kaabeltelevisiooni vaatajad täna neid uudiseid ei näe,” lisas ta.

Starman ja STV lõpetasid kümne Vene kanali näitamise 2. jaanuaril ning asendasid need lepingut ühepoolselt muutes teiste kanalitega.

“Poolte kanalite, nelja kanali osas jõudsime kokkuleppele, aga täna (eile – toim) kahjuks ei saa ka neid nelja vaadata,” lausus STV peadirektor Igor Laev. “Loodan, et homme või siis ülehomme,” vastas ta eile õhtul küsimusele, millal nende kliendid saavad oma vanad kanalid tagasi.

Eile õhtul kella seitsmeks, nagu tavaliselt, saatsid PBK Eesti uudiste tootjad Riia poole teele värsked uudised, millest Riias seatakse kokku igaõhtused Baltimaade uudised. “Kaks uudist on selsamal kaabeltelevisiooni teemal,” ütles Mihhail Vladislavlev PBK uudistetoimetusest ja lülitas saatelõigu näiteks sisse.

Menuseriaal jäi nägemata

Ekraanil hakkas rääkima euroülikooli õppejõud Eduard Tinn, kes hindas olukorda tõsiseks ning nõudis valitsuse sekkumist, sest kõik inimesed peavad saama vene telekanaleid vaadata. “Meie ühiskonna stabiilsus sõltub sellest,” lausus Tinn ning hoiatas, et Venemaal võidakse niisugust kanalite kinnikeeramist poliitiliselt tõlgendada. Saatejuht Aleksandr Zukerman ohkas, et just eile õhtul alustas PBK “Meistri ja Margarita” kümneosalise seriaali kaua-oodatud esilinastust. “Mina näen, sest mul ei ole ei Starman ega STV, kuid on kahju, et vene intelligentsil oleks ometi midagi meie kanalilt vaadata, aga nüüd nad ei näegi,” kahetses Zukerman.

“Vene inimesed Eestis on harjunud alustama päeva vene kanalite hommikuprogrammidega ja sealt tulevate uudistega ning õhtul vaatavad jälle Venemaa uudiseid ning veenduvad, et Eestis on ikka parem elada,” ütles STV asepresident Raivo Mihkelsoo. Ta täpsustas, et kümme kanalit, mille üle vaidlus käib, pannakse tegelikult kokku Saksamaal, New Yorgis või Iisraelis, kuigi materjal võetakse enamasti Venemaalt.

Vene kanaleid on harjunud vaatama ka paljud eestlased. Ka Vivika Sakust oli koos naabritega väga häiritud, et lubatud kanaleid ei saa vaadata. “Nad ei teatanud sellest ette, nagu peab, ja kui helistasin Starmani, siis rahustati, et läbirääkimised käivad ja ärge seda poliitiliselt võtke – osa inimesi arvavat, et see on poliitiline,” ütles Vivika. “

Tarbijakaitse ähvardab trahviga

•• Tarbijakaitse saatis eile nii STV-le kui ka Starmanile ettekirjutuse, sest firmad on rikkunud klientidega sõlmitud lepingut ja elektroonilise side seadust.

•• Tarbijakaitseameti õigus-nõunik Urmas Ehasoo ütles, et kaabeltelevisioonifirmad peaksid 30 päeva ette teatama, kui kavatsevad senised kanalid teistega asendada.

•• “Kumbki ei ole seda teinud, kuigi arvele väikese sõnumi lisamine ei oleks olnud suur töö,” lausus Ehasoo. Teavitada oleks võimalik ka veebileheküljel, kuid sedagi polnud kumbki firma õigeaegselt teinud.

•• Ka tarbijakaitseameti infotelefonile helistasid eile paljud pahased televaatajad ning mõned esitasid ka kirjaliku kaebuse.

•• Ehasoo sõnul on tegu väärteoga, mille eest on võimalik trahvida kuni 40 000 krooniga.

•• Õigusnõunik oli ka ise asenduskanalid n-ö läbi lapanud ja mõistis inimeste pahameelt nende kehvuse pärast. “Asi võib lõppeda sellega, et inimesed ostavad katusele taldrikud, mille pidi mõnesaja krooni eest kätte saama, ja loobuvad kaabellevist,” arutles Ehasoo. A.A.