Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus määrab, kuidas vene koolid saavad jätkata hariduse andmist vene keeles, kuid haridusministeerium ignoreerib seda seadusepunkti, kaebas Vene Kool Eestis õiguskantsler eile saadetud avalduses.

„Pole välistatud, et avaldaja saab õiguskantslerilt selgitava vastuse, mille koostamiseks isegi ei algatata sisulist menetlust,“ ütles õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik. „Eestikeelse õppe viimine vene kooli on õiguskantsleri laualt varemgi läbi käinud, kuid ta pole seni leidnud põhiseadusega vastuollu minekut.“

Õiguskantsler algataks Padriku selgitusel kindlasti sisulise menetluse juhul, kui avaldatud pöördumine näitaks kasvõi ühe konkreetse lapse õiguste rikkumist vene kooli üle viimisel eestikeelsele õppele.

„Avalduses esitatud üldistele seisukohtadele, et seadust ja õigusi rikutakse, on võimalik vastata samuti üldise selgitusega. Oma põhiõiguste kaitseks peab tegema avalduse konkreetne isik,“ lisas Padrik.

Vene õppekeele kaitsjate avaldus rändas täna Tederi käest ametniku lauale, kes peab kaebusega põhjalikult tutvuma, et langetada otsus menetluse algatamiseks. Kuigi seadus ei pane õiguskantslerile avaldusele vastamiseks kindlat tähtaega, võib Vene Kool Eestis saada vastuse kõige rohkem kuu aja jooksul.