„Bürokraatlike viivituste pärast ei pääse lahkunud patriarh Aleksius II raskesti haige õde Elena (72) Moskva silmakliinikusse läbivaatusele,“ kirjutab Life.ru. Portaal väidab, et Eesti võimud keeldusid naisele viisat andmast, kuna tal polnud küllakutset. 

Vanaproua räägib, et sai vanasti Aleksiuse kutsega kohe viisa, aga nüüd enam mitte. Elen sõnul ei pääsenud ta seetõttu isegi venna matustele.

Arstilkäigust ilmajäämine paneb teda aga kõige rohkem muretsema: „Venemaal on väga head spetsialistid ja ma olen kindel, et nad oleksid mind aidanud,“ rääkis naine Life.ru-le.

Vene saatkond: küllakutset nõuab Venemaa

Vene saatkonna kodulehelt selgub, et Eesti kodanik peab Venemaale reisimiseks taotlema Tallinna Vene saatkonnast viisa. Eraviisa saamiseks peab välismaalasel olema kutse, mille on esitanud Venemaal alaliselt elav isik. 

Lähisugulase surma või matuse puhul saab aga viisa lihtsamalt. 

Kui arst saadab patsiendi surma või haigust kinnitava telegrammi, siis vormistab saatkond selle alusel haige lähisugulastele (vanemad, lapsed, vennad ja õed, vanaisa, vanaema) viisa sugulust tõendavate dokumentide ehk sünnitunnistuse või abielutunnistuse esitamisel.

Paraku aga ei ole Elena Aleksius II päris õde vaid täditütar: Aleksiuse isa ja Elena ema olid vend ja õde. Elena sõnul aga olid nad Aleksiusega väga lähedased ja lapsepõlves lausa lahutamatud.

Samuti saab ilma kutseta viisa lähisugulaste matmispaikade külastamiseks. Selleks on vaja kalmistu administratsiooni, Punase Risti või mõne muu volitatud asutuse väljastatud tõendit matmispaiga olemasolu kohta.