Välisministeeriumist öeldi, et politseil on õigusrikkumise kahtluse korral õigus diplomaatilise numbrimärgiga auto peatada ning seda juhtivat isikut tuvastada ja olukorda hinnata.

Kui diplomaadi tegevus või seisund ohustab teda ümbritsevaid inimesi ja teda ennast, võtab politsei ühendust diplomaadi kolleegidega, kes sündmuskohale tuleksid ja aitaksid olukorda kohapeal lahendada.

Viini konventsioonist lähtudes ei allu diplomaat asukohariigi, vaid oma lähetajariigi jurisdiktsioonile. Teisalt – sama konventsioon ütleb, et diplomaat peab austama asukohariigi seadusi.

See tähendab välisministeeriumi teatel seda, et diplomaat peab asukohariigi seadusi järgima, aga kui ta seda ei tee, siis ei saa teda paraku asukohamaa seaduste alusel vastutusele võtta. Teisisõnu öeldes pole politseil õigust purjus diplomaati liiklusest jõuga eemal hoida.

Toimepandud rikkumistest teavitab välisministeeriumit politsei. Seejärel informeerib välisministeerium rikkumisest vastavat välisriigi esindust ja raskematel juhtudel küsib, millised meetmed lähetajariik õigusrikkujast diplomaadi suhtes tarvitusele võtab. Raskemate juhtudena käsitletakse näiteks ümbritsevate elu ja tervise ohtu seadmist.

„Seega, diplomaadi karistamine või mittekaristamine on lähetajariigi pädevuses. Meie meetmeks on see, et suhtleme konkreetse riigi esindajatega, et nad saaksid meie edastatud info põhjal teha järeldused ja võtta ette võimalikud meetmed, sealhulgas ka karistused,“ teatati välisministeeriumist.

Pühapäeval sai Narva politsei teate, et linnas liigub ringi diplomaatilist numbrimärki CD2 820 kandev Toyota Corolla, mis teeb linnatänavatel liiklusohtlikke manöövreid ja mille juht on purjus. Selgus, et auto roolis oli Vene diplomaat Sergei Suhharev, kes ei peatunud ka politsei mäguannete peale.