Vene teater on juba augustist saati pidanud toime tulema 40-protsendise tööaja- ja palgakärpega, kuid teatri rahastamise eest vastutaval kultuuriministeeriumil pole teatri päästeplaani kohta selgeid sõnu.

Lepingu kohaselt kehtib näitlejate ja teiste palgaliste osaline tööaeg kuni oktoobri lõpuni ja esimesest novembrist peaks võlakoorma all ägava teatri töötajate palk ja täistööaeg taastatama. Kust ja kuidas selleks raha leitakse, pole veel teada, sest teater sipleb nõiaringis. „Piletimüük on kehv ja see on seotud sellega, et etendustegevus on nigel. Teisalt on etendustegevus on niru, kuna pole tulusid,“ selgitas SA Vene teatri nõukogu liige Tõnu Lensment. „0,6 koormus halvab teatri tegevuse, sest kuidas saab tegutseda, kui raha pole,“ lisas ta ja märkis, et Vene teatril on kaelas ka ammused võlad. Augusti lõpul Vene teatri juhi kohale asunud Paul Himma sõnutsi ulatuvad teatri võlad miljonitesse ja parimal juhul saab teatri olukorra stabiliseerida kevadeks.

Praegu otsitakse raha, et osakoormusega tööajast vabaneda ja teater tööle saada. Augustis ja septembris oli osalise tööajaga tegutsemine teatrile veel võimalik, kuna need kuud on veel teatrites hooaja ettevalmistusperiood, kuid oktoobris tahaks teatri nõukogu teatri juba täistööajaga tööle panna, sest muidu võib kannatama hakata etenduste andmine.

Kui Vene teatri seis on nii kehv, kas siis võib kõne alla tulla ka selle sulgemine? Seda siiski Tõnu Lensmendi sõnul juhtuda ei saa. „Vene teatri õnn on see, et teda on Eestis ainult üks ja seega ei saa teda kuidagi kinni panna, kuna venekeelne elanikkond on meil endiselt olemas,“ ütles Lensment ja lisas, et teater tuleb igal juhul toimima saada, „Musta stsenaariumi korral võtab see kaks-kolm aastat,“ prognoosis ta.

Mida toob lähitulevik?

Kultuuriministeerium nendib, et teatri vee peal hoidmine on riigi ülesanne, kuid kuidas sellega toime tulla, selles suhtes jääb Laine Jänes ebamääraseks. "Teatril on uus võimekas ja pika kogemusega juht, ma usun, et ta suudab tuua teatri igapäevategevusse vajaliku kindluse. Otse loomulikult on teatri normaalses rütmis tööle hakkamine nii ministeeriumi, kui teatri vahetu juhtkonna peamine eesmärk,“ märkis minister pressiesindaja vahendusel.

Hiljuti teatri juhiks saanud Paul Himma püüab raha leida. „Praegu teen kõik, et novembris oleks võimalik maksta täispalka,“ ütles Himma. „Üks koondamine on läbi viidud, ei julge öelda, et suuremat koondamist oleks võimalik teha – struktuur on vaja paika saada, aga ilmselt mitte kunstilise poole pealt vaid mujalt. Koondamislainet ei tule,“ sõnas ta.