Venemaa presidendi administratsioon võttis vastu eelnõu, mis kaitseb välismaal olevaid Nõukogude sõjaväe matmispaiku, kirjutab Kommersant. Eelnõu saab seaduseks tõenäoliselt juba sel kuul.

Ekspertide hinnangul lõi Venemaa oma sõjahaudade hooldamise seaduse selleks, et näidata läänemaailmale, et teist pronkssõduri juhtumit Venemaa enam ei luba.

Haudade ja  memoriaalide kaitse keskused-agentuurid hakkavad välismaal Nõukogude sõjaväe ehauakohti otsima ja nende üle arvet pidama. Venemaa sõjamemoriaalide keskuse juhi Aleksandr Kirilini sõnul avatakse palju keskusi Vene-vastaste meeleoludega „probleemsetes riikides” – Baltimaades, Poolas ja Ungaris. Lisaks tuleb mitu keskust ka Saksamaale, kus on enim Vene sõjahaudu. Igal aastal annab Venemaa keskuste töö jaoks 1 miljon USA dollarit. 

Seadus loob fondi, mille põhjal pannakse välismaal kokku seitse Vene sõjahaua kaitsemissiooni. Projekt hõlmab 14 riiki, kuhu on maetud 95% Venemaast väljaspool oma haua leidnud Vene sõdureid. Kokku puhkab mujal kui Venemaal 9 miljonit hukkunud Nõukogude sõjaväelast. Üks Vene sõjahaudade kaitsemissiooni keskus avatakse Hiinas ja ülejäänud kuus Ida-ja Kesk-Euroopas.