“Tallinnas algas kohtuprotsess pronkssõduri kaitsjate üle,” iseloomustasid Vene kaks suurimat telekanalit alanud kohut Öise Vahtkonna liikmete üle.

Esimese kanali ja Rossija pikad reportaažid olid üles ehitatud ühepoolsele infole, sest peamiselt kõnelesid kohtualused või nende toetajad. Vaid Rossija refereeris pikemalt süüdistuse sisu. Ühegi ametiisikuga kumbki telekanal intervjuud ei teinud.

Esimese kanali korrespondent Dmitri Vitov, kes kasutas monumendi kohta sõna “lammutamine”, väitis, et Öine Vahtkond korraldas rahumeelse aktsiooni monumendi kaitseks, aga politsei kasutas nende vastu pisargaasi ja veekahureid. Kanal väitis ka, et “paljude vaatlejate meelest on tegemist poliitilise protsessiga”.

Räägivad politsei vägivallast

Rossija kanali korrespondent Jekaterina Fessenko märkis korrektselt, et tegu oli monumendi mujale, “linna serva” viimisega, ja edastas, et Öine Vahtkond püüdis Tõnismäel lahendada konflikti politsei ja meeleavaldajate vahel.

Politsei vägivalda puudutavate väidete kinnituseks näitas Esimese kanali korrespondent Vitov intervjuud sakslase Klaus Dornemanniga, kes enda sõnul tuli Tallinna kohtuprotsessile vaatlejaks.

Vitovi väitel võttis politsei aprillisündmuste ajal Tallinnas viibinud Dornemanni Tõnismäel juhuslikult kinni ning viis kinnipidamiskohta. Seal löödi tema sõnul kinnipeetuid, ei antud neile juua ega lastud tualetti.

“Sellist protsessi ei toimu isegi Aafrikas. See peaks olema kohus politseinike üle,” kuulsid kümned miljonid Vene televaatajad Dornemanni sõnu toimunud kohtuprotsessi kohta. Dornemann on Öise Vahtkonna aktiivne toetaja, kes on alates kevadest osalenud nende pikettidel Tallinnas.

Esimese kanali reporter väitis, et Dornemann pole saanud oma kaebustele Eesti võimudelt ühtki vastust. See väide oli otsene vale, sest Eesti riigiprokuratuuri pressiesindaja teatel algatati sakslase kaebuse peale mais kriminaalasi ning 18. mail saadeti talle selle kohta ka teade.

Üks kohtualustest Dimitri Linter lausus Esimesele kanalile, et “see asi (pronkssõduri kaitsmine – toim) pole veel lõppenud”. Teine kohtualune Maksim Reva ütles Rossijale: “Eesti on Euroopa Liidu ja USA jaoks väike laboratoorium, kus näeb, kuidas piirata demokraatiat”.

Venemaa suurima tiraaÏiga tabloid Komsomolskaja Pravda avaldas kohtuprotsessi puhul Galina Sapožnikova artikli, mille lõpus hoiatas Eestis elav ajakirjanik eestlasi Kalojevi sündroomi eest. Valeri Kalojev on osseet, kes tappis omakohtu korras ühe Šveitsi lennujuhi – nimelt hukkus tema arvates tolle süül lennukatastroofis Kalojevi pere.

Saalist kõrvaldati paar inimest

•• Aprillirahutustes süüdistatavad Dimitri Linter, Mark Sirõk, Maksim Reva ja Dmitri Klenski end kohtus süüdi ei tunnistanud ning kaitsjad soovitasid riigiprokurör Laura Vaikil süüdistustest loobuda.

•• Kohtualused ütlesid pärast süüdistuse ärakuulamist, et said aru süüdistuse tekstist, aga mitte selle sisust. Linteri kaitsja Leonid Olovjanišnikovi sõnul jääb selgusetuks, kuidas õhutasid Linteri antud telefoniintervjuud valitsusvastaseid meeleolusid. Ta selgitas, et sellised meeleolud on olemas igas demokraatlikus riigis. Ka teised kaitsjad ei leidnud piisavalt tõendusmaterjali.

•• Kohtusaalis korra tagamiseks saatis kohtunik eile pärastlõunal saalist välja paar isikut, kes hakkasid Dmitri Klenski ühe vastuse peale plaksutama. Lisaks sellele keelas kohus pildistamise ning filmimise, sest kohtualused poseerisid fotograafidele ja esinesid kaamerate ees.

•• Protsess jätkub 28.–31. jaanuarini kõigi süüdistatavate ja seejärel tunnistajate ülekuulamisega.