Navalnõi kohtus laupäeva hommikul arvutifirma Microlink asutaja ja esimese juhataja Rainer Nõlvakuga.

35-aastane Navalnõi on ametilt jurist, kes on tuntuks saanud Vene võimuesindajate kritiseerijana oma blogis. Ta oli üks peamisi opositsiooni meeleavalduste algatajaid. Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse nooremteadur Kaarel Kaas ütles, et tegemist on karismaatilise opositsioonijuhiga. Tema platvorm on tugevalt seotud sellega, mida on Kremlile seni ette heidetud: kõrge korruptsioonitase, piiratud kodanikuvabadused ja sohi tegemine valimistel.

Navalnõi hoidis Eestis olles tagasihoidlikku joont ja ajakirjanikega ei kohtunud.

Kutseid vastu ei võta

Riigikogu inimõiguste rühma liige Andres Herkel ütles, et Navalnõi kohta teatakse, et ta eriti välismaale ei tule ja kutseid vastu ei võta. Põhjuseks on see, et teda ei saaks süüdistada mõne lääne organisatsiooni käepikenduseks olemises. „Ma ei oska kinnitada, kas tema Eestis käimise madal profiil on sellega seotud,” sõnas Herkel.

„Me kutsusime mai lõpus teda, nagu teisi Venemaa opositsiooniliidreid, Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee monitooringu komiteesse Pariisi. Siis ta ei tulnud,” rääkis Herkel. Navalnõi viibis toona arestis. Kaas ütles, et Navalnõi korduv vahistamine näitab, et surve talle on pärast Vladimir Putini presidenditoolile naasmist isegi kasvanud.

Opositsiooniliidri visiit Herkeli sõnul Eesti ja Venemaa omavahelisi suhteid ei mõjuta.