“Eesti võimude pühastustteotav sõdur-vabastaja mälestusmärgi demonteerimine ja meie sõdurite säilmete väljakaevamine Tõnismäel tõi kaasa tõsise kahju kahe riigi vahelistesse suhetesse,” seisis Vene välisministeeriumi kommentaaris seoses aprillisündmuste aastapäevaga. “Avaldused Eesti poolt, et olukorda on üritatud parandada, pole konkreetsete tegudega kinnitamist leidnud.”

Ministeerium väljendas veel rahulolematust Vene kodaniku Dmitri Ganini hukkumise uurimise suhtes, lisades, et Eesti pool on lubanud kuritöö asjaolud välja selgitada. Samuti mõistetakse hukka nn Pronkssõduri monumendi “kaitsjate” üle käiv kohtuprotsess.

“On raske nimetada seda protsessi muuks kui nende karistamiseks, kes tahtsid haudu mõnitamisest hoida,” seisis avalduses.

Samuti ei pea ministeerium suletuks ka küsimust kapten I.M. Sõsojevi säilmete kohta, mida Tõnismäe väljakaevamiste käigus ei leitud.

“On selge, et seni kuni Eesti võimud ei astu reaalseid samme lahendamaks neid ja teisi küsimusi, mis tekitavad lõhesid Eesti ühiskonnas ja kahe riigi suhetes, ei saa loota kahe riigi vaheliste suhete normaliseerumist.”

Eesti välisministeeriumi teatel on kommentaaris väljendatud seisukohad kõik teada ja tuntud ning neis pole midagi uut.

“Eesti on demokraatlik riik, Eesti kohtuorganid tegutsevad vastavalt seadustele,” teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Ministeeriumi hinnangul on Vene välisministeeriumi infoosakonna väide Venemaa soovimatusest arendada konstruktiivseid suhteid Euroopa Liitu kuuluva naaberriigiga kahetsusväärne ega vasta kumbagi rahva huvidele.