Nii palju väliskülalisi pole Eestis jaanuaris kunagi ööbinud. Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Feliks Mägus rääkis, et kasv on tõesti väga suur. „Aga peame arvestama, et 2009. aasta ja 2010. aasta algus olid majutusasutustele väga halvad ning ebakindlust oli palju,” osutas ta.

Jää sulas detsembris

Mägus märkis, et tuntav elavnemine algas möödunud aasta lõpus. Jaanuari tõus tuleneb tema hinnangul Venemaa turistide arvu suurenemisest. Statistika näitab tõesti, et Venemaalt saabunud külaliste arv suurenes jaanuaris pea 30 000-ni. Seda on poolteist korda rohkem kui aasta varem samal ajal. „Üldine poliitiline õhkkond riikide vahel on paranenud, ka poliitikud on suutnud vaoshoitult suhelda,” põhjendas ta.

Mägus tõi esile, et nii ettevõtted kui ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on teinud selleks palju turundustööd. „Venemaa on selle töö üks sihtpunkt, sinna on palju raha kulutatud, ka Euroopa struktuurifondide raha,” täpsustas ta.

EAS-i turismiarenduskeskuse turismi tootearenduse juht Marje Braunbrück rääkis, et nemad on säärast meeldivat pööret kaua oodanud. Tema sõnul aitasid turistide arvu suurendada nii kampaaniad kui ka mitmed teised asjaolud. „Positiivne mõju tuleb kindlasti uute lennuliinide avamisest, paljude kultuuri- ja spordisündmuste ning konverentside korraldamisest,” rääkis ta.

Mägus märkis, et nõudluse kasvuga kaasneb hindade tõus. „Oleme endiselt 30 protsenti maas 2006. aasta hinnatasemest. Hinnatõusuruumi on, reservid on ära söödud ja vajadus tulu kasvatamise järele on tugev,” sõnas ta.

Ka Braunbrücki hinnangul on võimalik hindu tõsta, kuid hotellid peavad olema ettevaatlikud, kuna kliendid on praegu veel väga tundlikud. „Hinna ja kvaliteedi suhe on väga oluline, kui hind üle vindi keerata, hakatakse mõtlema, et tasuks minna juba Lätti või Soome.”

Tallinnas Balti jaama läheduses asuva Go Hotel Shnelli müügi- ja tellimustejuht Marga Aro märkis, et teda valdavad väga lootusrikkad tunded. „Meie hotell oli kuni 9. jaanuarini peaaegu täielikult välja müüdud. Ka veebruar ja märts on oluliselt paremad kui eelmisel aastal, veebruaris oli täitumus 46 protsenti, märtsiks ennustame praegu juba kuni 50-protsendilist täitumust,” rääkis ta. „Mis on minu jaoks üllatav, mille osas valitses pikka aega vaikus, on see, et vene gruppe tuleb palju.” Hinnad majutusasutustes Aro sõnul juba kasvavad, nii ka nende hotellis.

Feliks Mägus nentis, et kõige paremini saavad praegu hakkama majutusasutused, mis suudavad pakkuda kompleksteenust – peale majutuse konverentside pidamise võimalust ja restorani tasemel toitlustust.

Tallinnas Rotermanni kvartalis asuva, peamiselt noortele hinnatundlikele klientidele suunatud 16 Euro hosteli juhataja Siim Rõõmussaare sõnul on nädalalõppudel täitumus paranenud.

„Loodan ennekõike suve peale, seda, et kultuuripealinna ja spordisündmused toovad välisturiste sisse,” rääkis ta ja ennustas, et selle suve kõrghooajal võivad hinnad hostelis olla kohati kuni 15 protsenti kõrgemad kui mullu samal ajal.

Iga viies peatub pealinnast väljas

Siseturism kosub koolituste arvel

•• Eesti majutuskohtade arv ei ole tänavu jaanuaris võrreldes möödunud aastaga muutunud – majutuskohti on 749, tube

16  568. Tallinnas ööbimise kasuks otsustas 79 protsenti Eesti väliskülalistest.

•• Tubade täitumus on kasvanud aastaga viie protsendi võrra ja on nüüd keskmiselt 34 protsenti. Majutuse eest küsitav keskmine hind oli 27 eurot, mida on ühe euro võrra enam kui möödunud aastal.

•• Valga maakonnas peatunud välisturistide arv suurenes möödunud aasta jaanuariga võrreldes kolmandiku, seda mõjutasid oluliselt Otepääl toimunud rahvusvahelised talispordiüritused.

•• Jaanuaris majutati Eestis siseturiste üle 55 000 korral. Viimati olid siseturismi näitajad nii head 2008. aasta alguses.

•• Hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Feliks Mägus märkis, et riigisisene nõudlus hakkas kasvama möödunud aasta teises pooles. „Eks see näitab, et oma inimeste usk on taas taastumas. Palju korraldatakse ühe-kahepäevaseid koolitusi. Nende puhul veedetakse öö pigem hotellis ega sõideta koju tagasi,” rääkis ta.