Keelu tühistamine tuli jutuks 5. detsembril Helsingis. „Teemat käsitleti ühe lausega. Vene pool palus üle vaadata Jakemenko sissesõidukeelu küsimuse,” tunnistas Eesti välisminister Urmas Paet.

Vassili Jakemenko on üks neist Naši kümmekonnast liikmest, kelle Eesti pani möödunud aastal pärast Moskva Eesti saatkonna kuuepäevast piiramist musta nimekirja ning kes ei saa Euroopa Liitu sõitmiseks Schengeni viisat. Praegu juhib Jakemenko Venemaa riiklikku noorteasjade komiteed.

Siseministeerium ei soovinud öelda, kas Jakemenko sissesõidukeeld tühistatakse.

15. detsembri seisuga on Eesti kandnud sissesõidukeeldude registrisse 2206 isikut.

Eesti Päevalehe andmetel on Jakemenko kahel korral üritanud Euroopasse sõita. Mõlemal korral – väidetavalt Soomes ja Hispaanias – saadeti ta Euroopa Liidu piirilt tagasi. Pärast seda tõstatas Vene välisministeerium tänavu suvel paaril kohtumisel Euroopa Liidu kolleegidega küsimuse, miks Venemaa nii kõrge riigiametnik ei saa viisat. Venemaa diplomaadid hoiatasid, et vastutasuks võivad nad keelduda mõnele kõrgele Euroopa Liidu ametnikule viisat andmast.

Eesti siiski Jakemenkot nimekirjast maha ei võtnud, viidates sellele, et Schengeni viisa mustas nimekirjas olemine ei tähenda seda, et mõni EL-i riik ei tohiks talle anda oma viisat konkreetse riigi külastamiseks.