Veidi enne kella kümmet hommikul on Harju maakohtu 205. saali ukse taga palju inimesi. Kohal on kaamera- ja fotomehed, kannatanud ning tunnistajad. Kohe algab kohtunik Merike Allikmäe eesistumisel istung 16-aastase Tallinna koolitüdruku Veronika Dari tapjate üle.

Istungi sekretär avab ukse ja igaüks otsib endale kohtusaali kõval ja pikaks istumiseks ebamugaval pingil paremat kohta. Süüdistajate laua taga seab end sisse Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Lavly Lepp ja kaob vastaspoolel istuvate kaitsjate silmist oma lauale laotud kaustade virna taha. Keda pole, on vahialused.

Neli süüdistatavat

Veerand tundi pärast istungiaja algust käib kõigist kohalolijaist läbi ootusärev jõnks, sest kohtusaali uks läheb lahti ja barjääri taha sätivad end politseinike ning kohtukordnike valve all istuma neli meest. Üks neist on teistest märgatavalt noorem – just Dmitri käes olnud püstolist tulistatud kuul tabas eelmise aasta 7. oktoobri hommikul Veronikat pähe.

Juhtivprokurör loeb 20 minutiga ette süüdistuse ning kuna kohtualused ja nende kaitsjad vajavad venekeelset tõlget, siis vuristab tõlk samal ajal ette ka venekeelse süüdistuse.

Riigi Kinnisvara AS-i endise juhatuse esimehe Tiit Ottise omakasu motiivil tapmise katses ning 16-aastase Tallinna koolitüdruku Veronika Dari tapmises saab süüdistuse 18-aastane Dmitri Štšerbakov, tapmiskatses ning tapmisele kaasaaitamises ja kihutamises, kuriteo toimepanemiseks alaealise kaasatõmbamises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitsemises 28-aastane Andrei Grišin, tapmiskatses ja tapmisele kaasaaitamises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käsitsemises 37-aastane Aleksandr Semjonov ja 46-aastane Nikolai Galkovski.

Sellal kui juhtivprokurör kõneleb, tunnevad barjääri taga olijad end mõnusalt. Kohtualused Andrei Grišin ja politsei andmetel nii tema kui ka Dmitri tapjaks värvanud Aleksandr Semjonov vahetavad muljeid ja meeste näod kisuvad aeg-ajalt naerule. Nikolai Galkovski uudistab häbematul pilgul saali, vaid Dmitri Štšerbakov vajub barjääri taga kööku, ajab siis end sirgu ja vajub jälle. Tema on ka ainus, kes end süüdi tunnistab, teised teevad seda vaid osaliselt. Kohtu ülesanne on tõde välja selgitada.

Kannatanuna astub tunnistajapinki Veronika isa Vadim Dari. Ta kurb hääl kõlab niivõrd vaikselt, et kohtunik palub tal valjemini rääkida. Ikka sellest saatuslikust päevast, kui ta sai teada tütre tulistamisest. Dmitri kuulab huviga, teiste näod on tõsinenud. Kohtuniku küsimusele, kas kohtualuste süü tõendamisel soovib ta nende karistamist, vastab Dari: “Kui nad on süüdi, siis jah.”

Järgmisena pajatab 7. oktoobri sündmustest Tiit Ottis. Ta tunnistab, et ei osanud esialgu seostada tulistamist enda isiku ja tööga. Mõistmine, et tegelikult olid selja tagant lastud kuulid määratud talle, jõudis talle pärale alles politseis ülekuulamisel. Ottis nimetab ka põhjuseid: mullu aprillis pidid RKAS-ist lahkuma riigihangete korda rikkunud töötajad, pahane võis olla ka Facio Ehitus, keda oli saatnud riigihangetes ebaedu. Nikolai Galkovski osalusega inkassofirma pakkus teenust ka sellele firmale.

Kohtualused naeravad

“Kas süüdistatavad väärivad karistust?” küsib kohtunik Merike Allikmäe Ottiselt. Ottis vaatab pika pilguga kohtualuseid ja vastab jaatavalt.

“Millist karistust?”

“Ei oska seda kommenteerida, aga kui neid vaatan, siis mul on praegu Dmitrist kahju,” ütleb Ottis.

Järgmisena astub enne vaheaega tunnistajapinki noor neiu, kes kuulis lasku ja nägi koduaknast üht noormeest ära jooksmas. Tema tunnistus kisub kohtualustel näod muigele ja paneb nad naeru turtsuma. Kohtunik koputab pliiatsiga lauale ja küsib, mis neile nalja teeb. Huvitav, mida teeb nende nägu siis, kui kohtunik loeb ette kohtuotsuse?

Kuritegu

Politsei tabas tellimusmõrva

täideviijad kiiresti

•• Veronika sai surmavalt haavata mullu 7. oktoobril kell 7.44, kui ta oli ületanud Narva mnt.

•• Ta jõudis kõndida paarkümmend meetrit mööda Kreutzwaldi tänavat Kesklinna vene gümnaasiumi poole, kui jõudis kangialusega kohakuti.

•• Kreutzwaldi tänav 4 hoovist tulistati neli lasku, millest üks tabas neidu pähe.

•• Neiu suri teadvusele tulemata mullu 11. oktoobril Mustamäe haigla intensiivraviosakonnas.

•• 27. detsembril vahistas politsei surmava lasu tulistanud Dmitri,  kes murdus ülekuulamisel ja hakkas samal päeval tunnistusi andma.

•• Järgmisel päeval võeti kinni Andrei Grišin ja Aleksandr Semjonov, Nikolai Galkovski tabati jaanuari algul.