“Näib, et looduses käib kõik tsüklitena – eelmised suved olid ju väga soojad. Tänavu on heinategu lausa õnnetus, inimesed muretsevad kartulilehemädaniku pärast ja tahavad teada, kas maksab üldse maja remontima hakata,” kirjeldas üks meteoroloog ilmajaama tasulisel infotelefonil helistajate muresid.

Ilmaennustaja sõnul ei tõota nädalavahetus ega ka järgmise nädala algus saju lakkamist, seevastu augusti lõpus loodetakse kuldse sügise algust ehk nn vananaistesuve.

Agrometeoroloog Marju Pomerantsi sõnul sadas tavapärasest rohkem nii juunis kui ka juulis, Eesti peale jagatuna keskeltläbi 11–13 sentimeetrit kuus. Möödunud suvega võrreldes ladistas tänavu topelt. “Nii metsikuid trombe kui need, mis väikestes maakohtades möllasid, pole varem üldse olnud,” märkis Pomerants.

Rahvakalendri asjatundja, Rocca al Mare vabaõhumuuseumi muuseumipedagoog Christina Lään teab vihmase suve järgi sügise ja talve ilma ennustada soovijatele edasi anda mituteist vanarahva tarkust.

“Käega katsutav” ennustusvõimalus saabub sel esmaspäeval – lauritsapäeval, Püha Laurentsiuse päeval. Kui Puhja rahvas teadis rääkida, et vihmane lauritsapäev toob tervel algaval aastal palju tulekahjusid, siis Jämaja kandis lubas selle päeva sadu viljarikast aastat.

Niiske ilm kipub ägestama kroonilisi haigusi ning mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite all kannatajad, nagu ka radikuliiti põdejad, võivad end ajuti väga halvasti tunda.

Tervetel inimestel ei soovitab perearst Pille Ööpik end vihmast hoolimata edasi karastada. “Ees on pikk ja külm sügis ja veel külmem talv ning jaheda suve tõttu on inimesed niigi karastamata. Seepärast ei tasuks end nohu kartuses “üle” riietada,” sõnas Ööpik.

Perearsti sõnul kehtib karastamise soovitus ka suplejatele, kes seni aktiivselt meremõnusid nautimas käinud. “Kellele vesi seni jahe tundunud, ega sel nüüd enam küll alustada ei maksaks,” pani ta võimalikele viimase suvehetke püüdjatele südamele.