Kõige hullem on tema hinnangul olukord külgmise värava juures, kus sissesõit oli muudetud kaubaautode ja korraldajate sõidukite siseparklaks. “Sinna tuli peale tuua killustikku, et muru mudamülkaks muutumisest päästa,” selgitas Rõõmus.

“Laululava ümber on suurürituste ajal parkimine üldse probleem, midagi pole teha.” Praegu menetlemisel oleva detailplaneeringuga soovib lauluväljak selle värava juurde näha ette betoon- või plastmasskärje paigaldamise, mis säilitaks osaliselt haljastuse, kuid annaks ühtlasi tugeva aluse autode parkimiseks.

Asjatundjad otsustavad

Rõõmuse sõnul peavad korraldajad lepingu järgi kõik tehtud kahjud kinni maksma. “Kui on tuvastatav korralduslike probleemide või hooletu käitumise tõttu tekkinud kahju, nõuame Õllesummerilt hüvitise välja.”

Paari päeva pärast minnakse koos haljastusspetsialistidega olukorda täpselt hindama. “Vaatame, kus piisab muru taastumiseks lihtsalt ootamisest. Kus on väga ära songitud, on tasanduseks vaja tuua mulda. Võib-olla on kusagil kamarat vigastatud, sinna tuleb tuua asendusmuru või teha uus külv,” selgitas ta.

Transpordi- ja keskkonnaameti keskkonnateenistuse direktor Tarmo Pauklin ütles, et suurüritused kahjustavad alati keskkonda, eriti kui on niisked ilmad.

“Kahjustuse suurus oleneb aga sellest, kui palju on mingi kindla koha peal trambitud. Meie parkides, kus inimesed murunurgast pidevalt üle lähevad, on ju näha, et järele jäävad vaid mustad ribad. Muru kasvab väga aeglaselt,” ütles Pauklin. Samas osutas ta, et pärast üritust jääb lauluväljaku murule taastumiseks puhkeperiood.

Käimlate kõrval toimunud massilisest põietühjendamisest ta aga murule suurt ohtu ei näinud. “Eks mingi aine suur kontsentratsioon mõjutab muru olukorda,” ütles Pauklin, kuid oletas, et eriti suur see siiski ei olnud.

Politsei tegi 212 protokolli

•• Politsei tegi Õllesummeril kokku 212 väärteoprotokolli, neist enam kui pool alaealistele alkoholi tarbimise eest (114).

•• Alkoholi liigse tarbimise eest tehti protokoll ka 19 täisealisele, kes rahvakeeli öeldes olid umbjoobes. Tubakaseadusega oli pahuksis 39 alaealist. Neljal korral tuvastati alaealisele alkoholi müümine.

•• Registreeriti 29 liiklusseaduse rikkumist, kaks avaliku korra rikkumist ja kaks avalikku vargust.

•• Kolmest sõiduautost varastati asju, platsil varastati kolm mobiiltelefoni, seitse rahakotti ja ühest müügiboksist 26 pudelit õlut.

•• Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Madis Tilga sõnul oli hea see, et mida lõpupoole, seda vähem rikkumisi ette tuli.

KOMMENTAAR

Eva Luigas, Õllesummeri pressiesindaja

Külastajate hulk jäi tavapäraseks

Õllesummeri külastuste hulk püsib juba aastaid sama, ainus, mis numbrit veidigi mõjutab, on ilm – päikesepaiste toob ka kõhklejad lauluväljakule.

Festivalil käinute hulk jäi tavapärase piirimaile, see ei ole viimase viie aasta jooksul eriti muutunud ja jääb 70 000 külastuse kanti.

Selle hulka on arvestatud ka korduvkülastused (st inimene, kes on ostnud viie päeva pileti, käib peol viis korda ja saab kirja viis külastust), nii palju inimesi kokku ikka platsilt läbi ei käinud.

Ainus, mis kümne protsendi ulatuses võib osalejate hulka mõjutada, on ilm. See on kohe näha – kui päike paistab, on plats paksult rahvast täis.

Seekord oli ka kõigi aegade kõvem reede, sest laupäevaks lubati vihma. Enamik inimesi tuleb Õllesummerile ikkagi hetkeemotsiooni ajel ühekordse piletiga. Küllap siis vaadatigi hommikul, et päike paistab, läheks õige Õllesummerile.

Kui palju õlut summeri ajal ära joodi, ei saa öelda, sest meie ise õllemüügiga ei tegele. Seda teavad ainult firmad, kes tegelesid õllemüügiga.

Rahvas pidas end üldiselt päris hästi üleval, nagu ka varasematel aastatel. Meie jaoks mingeid suuremaid ekstsesse igatahes polnud. Mis puutub purjus alaealistesse, siis korraldajate poolt olid väljas erariides kontrollid, kes tegid kaupmeestele iga päev 2–3 trahvi alaealistele alkoholi müümise eest.

Alaealistele alkoholi müümise keeld oli kirjas ka korraldaja ja kaupmeeste lepingus. Saime trahvi teha lepingu rikkumise eest. Samas, alaealistele alkoholi müümist fikseerida on raske, sest tuleb tabada täpne müügihetk.

Keskkonnale tehtud kahjusid ei oska meie hinnata. Maa oli aga juba enne pehmekene.

Summerdajad jätsid Kadrioru pargi puhtaks

Ehkki varasematel aastatel on Õllesummerilt tulnud rahvahordid peavalu tekitanud Kadrioru pargi haldajaile, jäi pargi juhataja viimase nädalavahetusega ja summerdajatega väga rahule.

“Seekord läks kõik positiivselt ja tahaks inimesi kohe kiita, uskumatu!” oli Kadrioru pargi juhataja Ain Järve rahul.

Tema sõnul oli kohe ilmselge, et tavalisest suurem hulk inimesi toob kaasa ka rohkem prahti. Selleks oldi valmis.

“Piduliste marsruut läbis meie territooriumi ja nädalavahetusel oli meil kohal kolm koristajat, kes suutsid kenasti korda pidada. Hommikuks oli park puhas,” ütles Järve. Tavaliselt on nädalavahetustel pargis kohal ainult üks inimene. Ka möödunud aastal jäädi summerdajatega suuremalt jaolt rahule, kuid varasematel aastatel on naabrite rahvarohked massiüritused laastanud Kadrioru pargi: ümber on lükatud prügiurne ja pinke ning lõhutud vaase.