„Me oleme mõelnud ette võtta kõik Viimsi monopolid, alustades Fortum Termestist ja lõpetades Viimsi Veega,” ütles Trei. Vee hinnast tähtsamaks pidas ta tegeleda viimsilaste küttearvetega, mis ulatuvad Haabneeme korterites talvekuudel isegi 5000 kroonini.

„Fortum Termesti hinnakujundus on kõige läbipaistmatum. Viimsi Vee kõrged hinnad on mõneti põhjendatud EL-i ühtekuuluvusfondi projektides osalemisega, sest lõppude lõpuks peab keegi selle pulli ju kinni maksma,” rääkis Trei, pakkudes, et vee hind võiks järk-järgult langema hakata paari aasta pärast.

Hind kõrge, kvaliteet null

Haabneeme alevikus elav Kalev tõi võrdluseks, et kui talvekuudel maksis ta kütte eest kuni 2200 krooni kuus, siis 15 kuupmeetri vee eest ligi tuhat krooni. „Ütlen otse, et meie pere ei joo seda vett tilkagi. Me ei tee sellest kohvi, teed ega suppi, sest vee lõhn ja maitse on roiskunud,” ütles Ka­lev. See tähendab, et iga kuu os­tab Kalev kanistrite kaupa joogivett. Mehe sõnul maksis ta maa­koju tehtud puurkaevu eest rõõmuga 15 000 krooni, sest sama raha kulub Viimsis vee peale ka­he aastaga. Maal aga on nüüd ve­si tasuta kasutada ülejäänud elu.

„Loomulikult ma tean, et maksan vee eest liiga kõrget hinda ega ole sellega rahul. Paraku on Viimsi vald täis individualiste, kes enda murulapist kaugemale ei vaata – ühistegevuse jõudu ei tunta,” rääkis Kalev. Kui koduomanike liit võtaks nüüd kätte ja hakkaks vee teemaga tegelema, oleks see Kalevi sõnul ainult tervitatav.

Viimsi valla keskusest kaugemal, Muuga ligidal Laiakülas elav Jaak Raie lausus, et tema kodukülas maksavad inimesed vee kuupmeetri eest iga kuu 18 krooni ja kanalisatsiooni eest 26 krooni lisaks. Mõlemale hinnale lisandub käibemaks, mis teeb kuupmeetri hinnaks kokku üle 50 krooni. Tallinnas tuleb sama teenuse eest maksta kokku 32,5 krooni. „Majade vahel on torustik küll välja ehitatud, aga purgimine käib iga päev – tsisternauto tõmbab igal hommikul torud puhtaks,” rääkis ta.

Siiski selgus Raie jutust, et elanikud on sellise eluga, nagu ka kõrge hinnaga, harjunud. „Vee hinna üle me väga palju vaielnud ei ole,” ütles ta. Küll aga tõi Raie välja, et hind muutub paljudele tülikaks näiteks sel ajal, kui aias on vaja palju kasta.

Trei: vanemad inimesed sunnitud korteri müüma

•• Viimsi koduomanike liit loodab ühe selle juhi Jan Trei sõnul korraliku hoo sisse saada sügisel.

•• „Meie mõte on tekitada vallavalitsusele koduomanike näol sel­ge partner, sest muidu käivad kõik ükshaaval ametnike jutul,” rääkis ühtlasi IRL-i nimekirjas vallavolikokku kuuluv Trei. Üksikud kaebused ei pääse enamasti mõjule. 

•• Esmajärjekorras just küttehindadega tegelema sunnib Trei sõnul see, et küttearved koormavad inimeste rahakotti rohkem. „Paljud vanemad inimesed on korteri müüki pannud, sest nende jõud ei käi selle üleval pidamisest lihtsalt üle,” ütles ta.