Viimsi vald on sõlminud kaks üürilepingut kahe firmaga, kes mõlemad lubasid uuel aastal uue lasteaiamaja ehitada. Üks leping on sõlmitud firmaga Green Future OÜ, kes peaks ehitama maja Haabneeme alevikku aadressil Lille tee 23. Teine leping on firmaga Energizer OÜ, kes peaks lasteaia rajama Lubja külla Pärtelpõllu kinnistule. Mõlemad lasteaiad peaks andma lasteaiakoha 120 lapsele ehk kokku 240 lapsele. Viimsi valla ametlikus lasteaiajärjekorras on üle tuhande lapse. Valla selgitusel vajavad neist kohta tegelikult 500–600 – ülejäänud on alles beebid või käivad juba eralasteaias, kuigi sooviksid munitsipaallasteaia kohta.

Ootamatud raskused

Seega on vallal tugev surve kohti võimalikult kiiresti juurde tekitada. Vallavanem Haldo Oravase sõnul otsustas vald korraldada rendikonkursi, mitte ehitada maju ise, sest tema sõnul tuleb see vallale kasulikum. Terve selle aasta kestnud konkursil tuli pakkumisi üle kümne ja neist valiti välja need kaks firmat. Green Future’iga sõlmitud lepingu järgi hakkab vald firmale maksma renti 110 krooni ruutmeetri kohta, lisaks käibemaks. Sellel projektil on ka kehtiv detailplaneering lasteaia ehitusõigusega. Ent ometi sai vallavanem Oravas firmalt paari päeva eest kirja, kus nad väidavad, et neil on nüüd selgunud raskused finantseerija leidmisel, ning soovivad rendihinda tõsta. Oravase sõnul arutavad nad vallavalitsuses nüüd, mida teha ja kas korraldada uus hange. Energizer OÜ-ga on kokku lepitud rendihind 100 krooni ruutmeeter, lisaks käibemaks. Pärtelpõllu kinnistu detailplaneering on alles koostamisel. Esialgne leping tehti küll firmaga Astro Holding, aga selle juht Marek Puidak sõlmis omakorda võlaõigusliku lepingu Ivo Lillepea uue firmaga Energizer, kes võttis lasteaiaprojekti üle. Lillepea endine firma on Q-Vara, mis läks pankrotti ja mille eelmine Viimsi lasteaiaprojekt Väike Päike on vallavalitsuse hinnangul endiselt ohus – vald plaanib selle munitsipaliseerimist. „Hoiamegi nüüd hinge kinni, et see projekt ikka teoks saaks,” märkis Oravas.

Kui konkurss välja kuulutati, soovis vald, et uued lasteaiad oleksid passiivmajad, et nii küttekuludelt kokku hoida. Energizer loobus selle soovi täitmisest ja passiivmaja ei ehita, viidates, et see oleks liiga kulukas. Lille teele kavandatav Green Future’i hoone on siiski passiivmaja. Maja arhitekt Veiko Tein firmast Arhitektuurinurk selgitas, et maja sai ümmarguse kujugi just sellepärast, et laste rühmaruumid saaksid võimalikult palju sooja päikeseenergiast. „Tegelikult on lausa seadustes kirjas, et rühmaruumid ei tohi paikneda põhjas. Nii plaanisimegi rühmad lõunapoolsesse kaarde,” kirjeldas Tein. Samuti ei ole majas koridore, mis peaks selle tegema passiivmajale kohaselt kompaktseks.