Eile hommikul nõudis Viimsi vallavalitsust nõustav suhtekorraldaja Janek Mäggi võimalust anda vallapoolseid selgitusi ja keskpäeval saabuski Eesti Päevalehe toimetusse kogu Viimsi valla juhtkond: vallavanem Haldo Oravas (IRL), abivallavanem ja Viimsi Halduse OÜ nõukogu esimees Jan Trei (IRL), abivallavanem Endel Lepik, rahandusküsimuste eest vastutav vallavalitsuse liige Randar Lohu ja õigusnõustaja Mihkel Tasa Concordia advokaadibüroost.

Enne Eesti Päevalehega kohtumist pidasid nad plaani, kes, mida ja kuidas allakirjutanule räägib. „Sina rõhuta omalt poolt seda, sina seda,” kõlasid fraasid, kui enne lifti sisenemist rolle jaotati. Paraku oli salaplaanil juhuslik pealtkuulaja Eesti Päevalehe ajakirjaniku näol.

••Te tulite siia suhtekorraldaja kaudu ja juba teist nädalat järjest: möödunud nädalal käisite Eesti Päevalehes segaseid selgitusi andmas teemal, kuidas te Viimsi vallavolikogu esimehe vahetuse osas peagi otsuse langetate. Mis toimub?

Haldo Oravas: Powerhouse on meie ammune partner, aastast 2006. Möödunud nädalal teie ajakirjaniku juures käies, siis oli huvi Päevalehel, et…

••…Päevalehel ei olnud huvi. Suhtekorraldaja kaudu tulite te rääkima.

Siis oli see Äripäeva artikkel ja sellele oli vaja vastus öelda. Selles mõttes see meile uudis ei ole, sest Reformierakond on ähvardanud meid artiklite seeriaga. Mul pole siin meediale etteheiteid, aga kui on nii võimekas inimene, kes suudab seeria artikleid produtseerida ja te küsite, kas meil on suhtekorraldajat vaja, siis sellise ähvarduse puhul tõesti on. See on üks osa ähvardusest ja üks osa poliitilisest võitlusest. Meile ei ole see selles mõttes üllatus.

••Räägime nüüd Vooglaiu konkreetsest süüdistusestViimsi vallajuhtidele. Väide: siiani on pea kõik Viimsi koolid ja lasteaiad tehtud valla volikogu esimehe Aarne Jõgimaa firmade kaudu. (Jõgimaa on Esmar Ehituse üks omanikke –K. A.) Teie kommentaar?

Oravas: Kolm kooli on ehitatud Viimsis valla otsustusõiguse ajal: Püünsi kool millalgi 1990-ndatel, suur oranž Viimsi keskkooli hoone 2006 ja Karulaugu kool 2009. Esimese ehitajat ma täpselt ei oska öelda, tõenäoliselt on see Facio. Suure kooli hoone ehitas Merko ja Karulaugu kooli ka Merko.

Endel Lepik: Ehk retooriliselt võiks küsida, kas volikogu esimees on ka Merko aktsionär.

Oravas: Ma olen pahane, et Vooglaid on selle välja lahminud, kuid see ei vasta tõele. Küll aga Viimsi spordihall – mis ehitati 2002 ja kus panustas Enn Sau vallavanemaks oleku ajal ka Hans Savest, kes on mõlemad Reformierakonna liikmed – ehitati tõepoolest Esmar Ehituse abiga, samuti Pargi tee lasteaed ning ka siis oli vallavanemaks Enn Sau.