Eesti vabariigile Ene Ergma isikus anti folkloorifestivalil Viru Säru üle eriline sünnipäevakingitus – viis meetrit ehk nelisada rida käsitsi kirja pandud regilaulu.

400 rea pikkune regilaul “Viru regi”, mis Jänedal folkloorifestivalil ka ette kanti, valmis rahva ühistööna. Laulu loomiseks saatis 650 inimest 6500 rida värsse ning pole teada, et kusagil mujal maailmas oleks mõnele riigile sel kombel erilist sünnipäevakingitust valmistatud.

Kaheksa tundi kirjatööd

Rahva ühisloomingu kandsid Jänedal ette Lahemaa rahvamuusikud ja rahvalauluansamblid Tink-Tingadi ning Kadrina Kadrid. Laul võttis neljakümne minutiga kokku Eesti nüüdisajaloo ning Virumaa ilu ja valu. Esimest korda kõlas “Viru regi” vabariigi sünnipäeval Rakvere Kolmainu kirikus.

Regilaulu kirjutas viie meetri pikkusele paberirullile Rakvere kunstnik Tiiu Veersalu, kulutades selleks kaheksa tundi ja kaks markerit.

Riigikogu spiiker Ene Ergma ütles erilist kingitust vastu võttes, et annab “Viru regi” teksti üle riigikogu raamatukogule. ““Viru regi” tekst on nii hea ja hariv, et selle läbilugemine võiks kohustuslik olla igaühele, aga selle läbi lugenud muulane võiks suisa automaatselt kodakondsuse saada,” sõnas Ergma.

Nädalavahetusel Jänedal toimunud folkloorifestival Viru Säru oli üheteistkümnes. 1986. aastal esimest korda toimunud pidustustest on nüüdseks saanud Eesti pikima ajalooga autentse folkloori festival.

Tänavune Säru oli rahateemaline, mis tähendas, et programmis olid folkloorsed laulud, tantsud, mängud ja naljad raha, rikkuse ja vaesuse teemal. Vaadata sai Eesti ajaloomuuseumi näitust “Münt ja ehe eesti rahvatraditsioonis”, kuulata sai Ivar Leimuse ja Pille Kippari rahajutte.

Peale Eesti kroonide liikusid festivalil ka sellised imelised rahad nagu Jänedal pidustuste puhuks vermitud 11 täkku ning Vihulas valmis värvitud tink ja tingadi. Nii laulmise kui ka tantsimise ning ilusa silmavaate eest raha küsimine oli särupäevadel igati soositud.