Riigikohtunik Jüri Põld ja temaga ühinenud neli kohtunikku ei nõustunud riigikohtu üldkogu poolt võetud seisukohaga, et erakondade rahastamise kontrolliga on Eestis kõik korras ja peavad seda siiski põhiseaduse vastaseks.

Oma eriarvamuses kirjutab riigikohtunik Põld, et ta on veendunud selles, et erakondade rahastamise praegune kontrollimehhanism pole piisav selleks, et jõuda erakondade rahastamise tegelike allikateni. “Loomulikult olen ma kaugel mõttest, et olemasolev kontrollisüsteem ei võimalda jõuda erakondade rahastamise ühegi allikani,” nendib ta süsteemi nõrkusi.

“Siinkohal märgin, et ka Vabariigi Valitsus ja GRECO (Euroopa Nõukogu korruptsioonivastane riikide ühendus) ei pea erakondade rahastamise olemasolevat kontrollimehhanismi selliseks, mis võimaldab jõuda erakondade rahastamise tegelike allikateni,” viitab ta oma arvamuses tõigale, et riigikohtu enamuse otsus on leebem nii rahvusvaheliste vaatlejate kui ka poliitikutest koosneva valitsuse seisukohtadest.

Oma arvamuse järelduses teatab kohtunik, et peab olemasolevat erakondade rahastamise kontrollisüsteemi põhiseadusevastaseks. “Kuid leian erinevalt õiguskantslerist, et olemasolevate kontrolliorganite puudulik pädevus ei tähenda veel seadusandja kohustust luua uus riigiorgan uue pädevusega. Arvan, et seadusandja otsustada on, kas luua selline organ või täiendada olemasolevate kontrollorganite (eeskätt Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni ja/või Maksu- ja Tolliameti) pädevust.”

Riigikohtunik Jüri Põlluga ühinesid veel riigikohtunikud Peeter Jerofejev, Hannes Kiris, Lea Kivi ja Jaak Luik. Eesti kõrgemas kohtus on hetkel kokku 19 liiget. 

Riigikohtu otsuse leiate siit ja viie kohtuniku protestiga võib tutvuda siin.