„Kohtumine kestis kokku 20 minutit, vastuvõtt oli sõbralik,” ütles Pärnu skandaalne meer Mart Viisitamm eile pärast ülekuulamist. Ülekuulajad esitasid Viisitammele kahtlustuse teksti. Uurijate hinnangul oli linnapeal „soov ja tahe” teha soodustusi ehitusfirmale Baltifalt ja niimoodi riigihankel teisele kohale jäänud ettevõte võitjaks kuulutada. Valituks Baltifalt võitja asemel suvepealinna teid hooldama, saanuks linn 2,9 miljonit krooni kahjumit, selgub kahtlustusest. Viisitamm kahtlustuse sisuga nõus ei olnud, ent nentis siiski, et kahtlustuse tekst oli „keeleliselt arusaadav, põhjalik ja sisukas”.

Linnapea sõnul peaks kaitsepolitsei ja prokuratuur eelkõige põhjendama, millised olnuksid need soodustingimused, mida Baltfaltile väidetavalt luua taheti. „Küsisime Rapla Teede käest lisaküsimusi, sest polnud nende valmiduse suhtes täiesti kindlad. Kui me neid küsimusi aga küsida ei tohi, võtab see igasuguse võimaluse vajalikel teemadel arutleda,” rääkis ta. Sama hästi võiks Viisitamme sõnul kohe riigihangete komisjoni panna kapo esindajad, kes ütleksid, milline firma peab võitma. Baltifalti juhtidega Viisitamm enda kinnitusel sellel teemal rääkinud polegi. Viisitamme sõnul võis kahtlustusest välja lugeda, et käsu rikkuda riigihangete tingimusi ja kuulutada võitjaks hoopis Baltifalt andis abilinnapea Simmo Saarele tema. Saare ülesanne olnuks plaan teoks teha.

Menetlusotsus tuleb peagi

Ehkki varem on Pärnu linnapea viidanud, et kapo ametnikud tundsid läbiotsimistel väga suurt huvi ka tema mitme aasta vanuste märkmike ja kalendrite vastu, siis eilsel ülekuulamisel muude teemade vastu huvi ei tuntud. „Teades kui hea fantaasia inimestel on, arvasin ma, et nad on leidnud ka mingisuguseid uusi aspekte,” ütles Viisitamm. Mart Viisitamm lisas, et kaitsepolitsei versiooni kuulates jäi talle mulje, et linnapea peab istuma klaaspurgis vati sees. „Kui keegi helistab, siis pean kohe ütlema, et mölakas, mine p****e ja unusta mu number ära.” Lääne ringkonnaprokuratuurist teatati täna, et menetlusotsus võetakse vastu veel selle aasta jooksul. „Tegelikult sain mina vähemalt hommikul aru, et naaseme selle asja juurde uue aasta alguses,” rääkis Viisitamm ja lisas, et eelistab igal juhul kriminaalmenetluse kiiret lõpetamist.

Võim ühtsem kui kunagi varem

•• Pärnu linnapea kinnitas eile veel kord, et linnajuhtimises tema kahtlustavaks kuulutamine mingeid muudatusi kaasa ei too. •• „Viimase aja kapo ja kriminaalpolitsei algatatud uurimised on linnavõimu veelgi tugevdanud ja mees­konnatunne on tugevam kui kunagi varem,” märkis Viisitamm. •• Teehooldushanke võitnud Rapla Teede käest küsis Pärnu linnavalitsus Viisitamme sõnul peamiselt tehnilist laadi lisaküsimusi. •• Eesti Päevalehe käsutuses oleva 7. juuli 2007. a kirja järgi küsiski linnavalitsus Rapla Teede käest selgitusi, kus hakkab paiknema ettevõtte masinapark ja talihoolduseks vajalik soolaladu. •• Samuti tundis linn huvi, kas ettevõtte masinapark on piisav ja palus esitada kõnniteede puhastamise seadmete täpse nimekirja. •• Pärnu abilinnapea Simmo Saar kuulatakse samas asjas kahtlustatavana üle esmaspäeval.