Eesti Päevalehe andmeil tuli Priit Vilba korruptsioonimaiguline tegevus linnavalitsuses ilmsiks, kui selgus, et abilinnapea pojal Tanel Vilbal on Tallinna kesklinnas parkimise sooduskaart. See oli talle antud linnavalitsuse heaks tehtud konsultatsioonitöö eest.

Linnavalitsus ostis Tanel Vilba firmalt M.O.B. Consults teenuseid ligi 400 000 krooni eest. Tellimused esitati kahes osas, mõlemad alla 200 000 krooni, et vältida riigihanke korraldamist. Teenuste eest maksmiseks võttis linn raha reservfondist.

Kõik Tallinna abilinnapead kasutasid linnaametite ümberkorraldamisel konsultatsioonifirmade teenust. Priit Vilba haldusalasse moodustatud säästva arengu ja planeerimise ameti struktuur koostati M.O.B. Consultsi nõuannete järgi. Krediidiinfo raporti põhjal saab Tanel Vilba firmat pidada riiulifirmaks.

Priit Vilba haldusalasse jäävate ametite ühendamise vastu on korduvalt protestinud Eesti Arhitektide Liit.

“Need muudatused on korraldatud uskumatult totralt,” ütles arhitektide liidu esimees Kalle Vellevoog.

“Tallinnas pole enam ametikohti, kes tegeleks linna arhitektuurilise planeeringu juhtimisega,” rääkis Vellevoog.

Arhitektide Liidu esimehe sõnul pidanuks juba ümberkorralduste kavandamisel kaasama ka arhitekte. “Seda ei tehtud ning ümberkorraldused on olnud ebapädeval tasemel,” rääkis Vellevoog.

Säästva arengu ja planeerimise ametis ühendati planeerimine ja arhitektuur transpordi ning keskkonnaametiga.

Ligi 30 ametnikust vaid üks on arhitekt, kellel pole aga sisulist sõnaõigust linna arhitektuurilise planeeringu suunamisel, rääkis Vellevoog.

Arhitektide liidu kirjadele vastas viimati linnavolikogu esimees Rein Voog, kes tunnistas, et peaarhitekti ametikoht on linnas vajalik.

Vilba pojalt ei tellitud nõuandeid otse, vaid läbi firma EKE Ariko. Selle alltöövõtja oligi M.O.B. Consults.