Eile Tallinnast Viljandi poole sõites oli tee ääres tavapärasest rohkem hääletajaid. "Kas me Viljandisse saaks, me läheme folgile?" küsisid nad autosid peatades. Viljandile lähemale jõudes võis märgata usinalt linna poole rühkivaid suurte seljakottidega jalgrattureid, kes ei hoolinud isegi paarkümmend kilomeetrit enne Viljandit möllanud paduvihmast.

Muusikafestival rohelises Lõuna-Eesti väikelinnas tõmbab noori nagu Rock Summer oma algusaegadel. Eelmisel aastal käis festivalil ligi 20 000 külalist ehk umbes sama palju kui Viljandis inimesi elab. Festivali passe on tänavu müüdud sama palju kui mullu. Järelikult võivad rahu armastavad viljandlased eelolevaks nädalavahetuseks taas oma linnast minema sõita, et rahvamuusikahuvilistele ruumi teha.

Rahvamuusika huviline on ka president Lennart Meri, kes eile ootamatult pärimusmuusika festivali korraldajatele teatas, et kavatseb avamispidustustele saabuda.

Lossimägedes helilooja Veljo Tormise juhtimisel toimunud avamisele president ei jõudnud, vaid pärast seda alanud regimuusika tunnile Veljo Tormisega.

Meri tervitas "oma vana sõpra", andis talle lillekimbu, vaatas rahvast pungil täis Viljandi Kultuurikolledzhi saalis ringi ning ütles seejärel: "Noh, ma istun siis maha." Ja sättis ennast naeratades põrandale, sest mujal enam ruumi ei olnud. Seni, kuni jahmunud korraldajad ennast koguda suutsid ning rahvas naeru kihistas, aitas Veljo Tormis presidendi püsti ning Meri sai ülejäänud aja istuda tooli peal, mille publik suuremeelselt vabastas.

"Viljandi festivalil on igal aastal kohutavalt lõbus," rääkis Tallinnast kontsertidele sõitnud Margit. "See on juba iga suve kombeks saanud, et tuleme sõpradega siia nädalavahetuseks puhkama, muru peale külitama või tantsima." Sel aastal kavatseb Margit minna vaatama eelkõige 11-liikmelist Gruusia meeskoori Tbilisi ning Kuuba-Rootsi ansamblit Hatuey, sest nagu festivali korraldajad lubavad, annab Hatuey isegi lumehanges istujale tõelise karnevalifeelingu.