Viljandis kulub praegu 68 liitrit vett inimese kohta ööpäevas. «Seda on kaks korda vähem kui näiteks Taanis ja ka Tallinnas on tarbimine ligi sada liitrit inimese kohta ööpäevas,» ütles Pitkäärt.

Hinnatõusu võimalust kaalub Viljandi Veevärk peamiselt sellepärast, et käesolevast aastast tuleb ettevõttel hakata tagasi maksma veesüsteemide arendamiseks võetud laenu.

«Aastas peame tasuma 3,5 miljonit krooni ja seda 2016. aastani,» selgitas juhataja. Tema väitel on võimalik, et vee hinna tõusu taotletakse 2006. aastast.

Tarbitakse kolm korda vähem

«Kui hind peaks tõusma, hakatakse vett veelgi rohkem kokku hoidma,» arvas korteriühistu Kauge 28 esimees Vladimir Kopõltsov. «1996. aastaga võrreldes on meie majas vee kasutamine vähenenud kolm korda ehk 900 kuupmeetrilt 300-le kuus.»

Ühistu esimehe sõnul leidub inimesi, kes koguvad vett ämbrisse tilgutades, sest siis ei hakka mõõdik madala surve tõttu tööle.

«Meie majas kasutavad mõned elanikud 300 liitrit vett kuus ja seda on ikka väga vähe,» rääkis juhatuse esimees. Keskmiselt tarvitatakse selles majas inimese kohta kuus 2,4 kuupmeetrit vett.

Vee kvaliteet on hea

Vee kvaliteeti hindavad inimesed väga heaks, kuid kalli hinna tõttu üritavad nad seda kokku hoida. Vett tuuakse ämbritega allikast ning kasutatakse enne kanalisatsiooni valamist mitu korda.

Pitkäärti sõnul ei kutsu Viljandi Veevärk inimesi üles vett laristama, vaid seda normaalselt ja tegelikele vajadustele vastavalt tarbima.

Viljandi volikogu esimehe Arnold Kimberi sõnul on hinnatõus siiski viimane variant, mida volikogu kaaluma hakkab. Ta avaldas lootust, et euroliidus tekivad linnal ja veevärgil raha saamiseks uued võimalused.

Mullu teenis linnale kuuluv Viljandi Veevärk 17 miljoni kroonise käibe juures kaks miljonit krooni kasumit. Laenu tagastamiseks tuleks aga kasumit suurendada.

Praegu maksab kuupmeeter vett Viljandis 21 krooni. See hind on Kaido Pitkäärti väitel neli senti kallim kui Eesti linnade keskmine.