30. aprillil lasksid jahimehed keskkonnaministri loaga karu, kes oli liiga uudishimulikuks muutunud ja tülitas inimesi Heimtali lähedal Marna külas. Möödunud aastal Viljandimaale välja antud ainus karuluba jäi küttidel kasutamata.

1. augustist oktoobri lõpuni kestva karujahi jooksul võivad jahimehed lasta Eestis kokku kuni 30 karu ehk viis protsenti karudest, ütles ETAle keskkonnaministeeriumi metsamajanduse büroo jahinduse peaspetsialist Kaarel Roht. Kevadel ja varasuvel läbi viidud karude seire andmeil elab Eesti metsades ligi 500 karu, mis on poolesaja võrra vähem, kui kinnitasid varasemad jahindusorganisatsioonide andmed.

Kõige rohkem karusid elab Virumaal, Jõgevamaal, Järvamaal ja Tartumaal. Kohtades, kus karusid pole või on vähe, jahilubasid välja ei anta.

Alates 1. novembrist võivad loaga jahimehed küttida ilveseid ja aasta läbi on lubatud hundijaht. Arumäe sõnul pole veel teada lastavate põtrade arv, sest see määratakse kindlaks suviste vaatlusandmete järgi, teatab Sakala.

Metskitsi võivad jahimeeste liidu liikmed tänavusel jahihooajal Viljandimaal küttida 347. Neist 70 tohivad olla sokud, 93 kitsed ja 184 talled. Sokkudest tapetakse suvisel varitsusjahil 32. Kitsi ja tallesid hakatakse laskma 1. septembrist.

Viljandimaal piiratakse metssigade arvu sel jahihooajal 210 võrra. Täiskasvanud kärsakandjaid võib tabada 18, kesikuid 65 ja põrsaid 127. Kuni oktoobrikuuni lasevad jahimehed vaid üksikuid kulte ja kesikuid.

Jahimehed mitte ainult ei küti loomi, vaid ka hoolitsevad nende eest. Arumäe sõnul on jahimehed majanduskavade järgi rajanud söödapõlde ning teevad heina ja söödavihtu. "Lisasööta saavad metssead, metskitsed, jänesed ja põldpüüd. Põtradele oleme teinud soolakuid," lausus jahimeeste liidu tegevesimees.

Tema jutu järgi on sel suvel auto alla jäänud eriti palju noori rebaseid, aga ka jänesepoegi ja kährikukutsikaid. "Neid saaks säästa, aga eks see ole roolisistujate eetika küsimus."

Viljandimaa Jahimeeste Liidus on 25 jahiseltsi, kuhu kuulub umbes 800 meest. Lisaks neile tegutsevad maakonnas veel ka Lilli Jahiühing ja Suure-Jaani Riigijahipiirkond.