Viljandi kodanikualgatus soovib alustada arutelu Viljandi lossivaremete kui võõrvõimu sümboli mahalõhkumise kohta.

Lossivaremed on samasugune võõrvõimu sümbol kui sirp ja vasar, mis kultuurimaja seinalt maha võeti, ütles Viljandi kodanikualgatuse üks eestvedajaid Toomas Mädamürk. "Sakslased, kes ehitasid Viljandi lossi, rõhusid meid mitusada aastat, kas me ei peaks ka seda sümbolit likvideerima," tähendas Mädamürk.

Mädamürgi sõnul on kodanikualgatus pettunud Viljandi linnavalitsuse käitumises, kelle korraldusel võeti kultuurimajast sirp ja vasar kui võõrvõimu sümbolid maha.

"221 linnakodaniku, kelle seas on nii tuntud kultuuritegelasi, näitlejaid kui ka ärimehi, allkirju ei võetud üldse arvesse," nentis Mädamürk. "Nüüd võib väita, et 1210. aastal lõime ümera ääres saksa kultuuridelegatsioonil pead lõhki," tähendas Mädamürk. "Hiljem loodud hansalinnade liit polnud muu kui väikeriikide rõhuja."

Mädamürk märkis samas, et ei soovi lossivaremete mahalõhkumist, vaid arutelu, kas inimeste arvamust tuleb arvestada või mitte.

Viljandi tuletõrjujad võtsid 3. detsembril avalikkuse survel maha seni kultuurimaja lava kohal asunud nõukogude võimu sümbolid sirbi ja vasara. Nõukogude sümboolika seinalt mahavõtmiseks andis loa ka muinsuskaitseamet.

Kultuurimajas kõrgunud nõukogude sümbolid kütsid kirgi juba aastaid, kuid linna juhtkond ei suutnud kuidagi jõuda üksmeelele, kas need võtta maha või mitte.

Sirbi ja vasara mahavõtmist pooldas isamaaliitlasest linnapea Tarmo Loodus, keskerakondlasest abilinnapea Karl õmblus oli aga seisukohal, et tegemist on arhitektuurilise mälestusmärgiga. Viljandi kultuuri- ja haridusameti peaspetsialist Aivar Trallmann on öelnud, et kultuurimaja on linna ainuke stalinistliku klassitsismi näide, mille terviklikkust poleks tohtinud lõhkuda.