##“Saepuru on juba aastaid olnud. Pikka aega pole midagi ja siis vahepeal jälle häda käes. Tahma on viimasel ajal vähem tulnud,” rääkis gümnaasiumi direktor Kalju Schaffrik.

Schaffriku hinnangul on probleem tehase suutmatuses vineeri nõuetekohaselt toota. “Kui vahepeal ei aja saepuru, siis peaks olema võimalik nii teha, et kunagi ei aja. Nendele rääkimine ei ole mõjunud ja ükskord hakkab see üle viskama,” nentis koolidirektor.

Koolijuhi sõnul ei ole nende eesmärk naabriga tülli minna, vaid juhtida tähelepanu keskkonnaohule.

Keskkonnainspektsioon karistas TVMK mööblivabriku direktor Juri Rakitskit 3000-kroonise rahatrahviga. “Tegemist oli ülenormatiivse õhusaastega. Trahv on praeguseks tasutud. Kaebusi rohkem peale Ühisgümnaasiumi ei olnud,” ütles inspektsiooni kommunikatsioonispetsialist Ann Maripuu.

TVMK ohutustehnika- ja tuletõrjeosakonna juhataja Nikolai Drõnini sõnul ei ole nii suurt õnnetust varem juhtunud. Ettevõte põhjendab saepurusadu avariiga, mida töölised õigel ajal ei märganud. “Musta suitsu tuleb meie korstnatest väga tihti, kui pannakse katlad tööle. See on rohkem hommikuti – vabrik töötab kella 7-15,” rääkis Drõnin.

VABRIKU PEALE KAEVATAKSE SAGELI. Säästva arengu ja planeerimise ameti keskkonnaosakonna juhataja Tarmo Pauklini sõnul on linn saanud vineerivabriku kohta palju kaebusi, kuid midagi ära teha pole võimalik.

“Asi on selles, et kui seal on toimunud õhuseaduse alane rikkumine, siis peab järelvalvet seaduse täitmise üle keskkonnainspektsioon. Meie saame ainult nende olukorra parandamise plaane uurida ja aeg-ajalt me seda ka teeme,” ütles Pauklin.