Aga juttu ei tule mitte ainult kirjandusest – sellesse soomeugrilisse raamatusse vaadates leiame üles ka Viru Folgi juured, lubab kirjastus ning festivali toimkond.

Kui valdavalt on Petrone prindi „Minu...“ sarja raamatud kirjutatud kaugetest maadest, kus eestlane võõra rahva sisse kui täpike merre haihtub, ent parimal juhul reisi käigus iseendaga sina peale saab, siis Rein Siku ugrimugri-rännud viivad teda ikka omade sekka, mis sest, et vahemaad on kauged ja keeledki hoolimata sugulusest arusaamatuks jäävad – hõimlasi on Sikul kokku 25 miljonit.

Kui senini on soomeugrilisi raamatuid iseloomustanud eelkõige kuivavõitu teadustekst, siis Siku ugimugri kogemused on täis vahvaid inimesi ja erilisi juhtumusi. Naljakatest juhtumitest autor juba pajatada mõistab!

Aga südamlikest ka. Tulge kuulake ise, kuidas Sikk Soomes kilu faksimasinasse tahtis pressida või kuidas mari memmed siinsamas Virumaa rannas rahvariideseelikud lõua alla vedasid, et ikka põlveni merre minna saaks. Hõimlastega lõimumine võib olla väga nauditav!

Rein Sikuga koos vestab juttu Viru Folgi pealik Peep Veedla, kellelt Rein Sikk on lubanud ühtlasi välja uurida, miks ja kuidas Käsmus sel aastal juba kolmandat korda toimuv folk alguse sai ning miks Veedla oma ugrimugri maailma just Viru Folgina üles ehitanud on. Seega – „Minu Ugrimugri“ nii raamatuna kui festivalina.

Kohapeal võimalik „Minu Ugrimugri“ raamatut osta soodushinnaga ning sinna ka autorilt pühendus saada.

Raamatu tutvustuse ja katkendid leiab siit: http://petroneprint.ee/minu_ugrimugri.php