Ööklubi Amigo turvaruumis toimunud peksu salvestanud turvakaamera lindi kadumist ei oska esialgu veel keegi seletada. Kõik hoonega seotud turvafirmad peale Falcki kinnitasid Päevaleht Online’ile, et neil puudub igasugune ligipääs turvasalvestistele ning ka reaalajas jooksvale pildile.

Linte haldas Falck

”Konkreetses ruumis asuv kaamera kuulub Viru Keskuse valvesüsteemi, mida kontrollib turvafirma Falck,” rääkis Viru hotelli tegevdirektor Outi Välimäki Päevaleht Online’ile ning lisas, et nii lindistamine kui ka lindid ise on Falcki järelevalve ja vastutuse all.

„Konkreetse ruumi salvestised, kus intsident toimus, on Falcki käes ning Sokos Hotel Viru töötajatel puudub automaatne ligipääs lindistustele. See on Falckil. Hotelli ja ööklubi territooriumi valvesüsteemide eest vastutab hotell ning hotelli teenindavad turvafirmad Skorpion ja K Grupp. Kõik meie käsutuses olevad lindid anti politseile üle esimese küsimise peale.”

Välimäki kinnitas, et ajakirjandusse jõudnud lint ei pärine kindlasti Viru Hotelli, vaid hoopis Viru Keskuse valvesüsteemist, mida kontrollib Falck.

Õigused salvestistega opereerida oli vaid Pristisel

Falcki avalike suhete direktor Andres Lember on Päevalehele öelnud, et nende töötajad ei saa juhtumiga kuidagi seotud olla. “Turvaruumi kaamera pilt lihtsalt jookseb videovalvestaabis asuvasse salvestisse. Keegi seda pilti ei vaata, sest turvaruumi kaudu ei ole vargaid oodata,” selgitas Lember ning lisas, et Falcki operaatoritel ei ole ka administraatori õiguseid, mis lubaks kõvakettalt videoid kustutada.

Sama kinnitas ka Viru Keskuse juht Ants Vasar. “Viru Keskusel (töötajatel – toim) ja meile teadaolevalt ka Falcki töötajatel on juurdepääs turvakaamerate salvestustele nn turvatasandil, st nad saavad salvestusi vaadata, otsida vajalikke ajahetki ja vajadusel kopeerida salvestusi, muud tegevused on välistatud,” selgitas Vasar Päevaleht Online’ile.

Vasara kinnitusel on näiteks süsteemi kellaaja muutmiseks või andmete kustutamiseks vajalik nö administaatori tasand, mis nõuab kaheksast numbrist koosneva koodi teadmist. „Minu teada on see kood ainult Pristise tehnikutel ja neid koode kellelegi ei väljastata,” rääkis Vasar.

As Pristise juhataja Indrek Tennokese on Päevalehele antud kommentaaris öelnud, et ei usu Pristise seotust turvalindi kadumisega. “See, et meie tehnik kutsuti turvavideote kõvaketast tühjendama, on äärmiselt ebatõenäoline. Ma ei tahaks küll seda uskuda,” lausus Tennokese.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu kinnitas Päevaleht Online’ile, et midagi uut uurimise tulemuste kohta veel öelda ei ole. “Selgitatakse jätkuvalt, mis põhjustel ja kelle tõttu see lint kaduma läks. Tuvastatakse seda, kellel oli ligipääs (turvakaamera salvestistele – toim).”