Tallinna halduskohtu 14. jaanuari istungil käsitleti Pontos Groupi esitatud kaebust, et muuta õigustühiseks linnavalitsuse otsus, millega linn tühistas korra enda poolt juba kinnitatud detailplaneeringu Viru Keskuse juurdeehituse kohta, teatas ettevõte.

"Samas on tänaseks mõlemad pooled põhimõtteliselt jõudmas arusaamisele kohtuvälise lahenduse otstarbekuses, mille aluseks on neutraalne audit, mis hindab detailplaneeringu tühistamisega seotud kahju arendajale," märkis ettevõte.

Kokkuleppe saavutamiseks linnavalitusega esitles ettevõtte tegevdirektor Kai Becker eelmise aasta lõpus Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega kaasneva võimaliku kahju olemuse ja suuruse hindamise raportit ning tegi omapoolsed ettepanekud kompensatsiooni võimalusteks.

„Antud kohtuistung on täna juba vaid protseduuriline küsimus, kuna oleme koos linnavalitusega jõudmas ühisele arusaamisele kohtuvälise kokkuleppe saavutamise vajadusest,“ selgitas Pontos Groupi tegevdirektor Kai Becker.

„Samas on selge, et niikaua, kuni me konkreetsete kokkulepeteni jõudnud ei ole, peame jätma endale võimaluse lahendada tekkinud olukord läbi kohtutee,“ lisas Becker.

Eelmise aasta lõpus kohtusid Pontos Grupi esindajad Tallinna linnavalitsuses abilinnapea Taavi Aasa, linna peaarhitekti Endrik Männiga ning linnaplaneerimise ameti esindajatega, kus tut­vus­ta­sid eri­ne­vaid et­te­pa­ne­kuid, mille abil on võimalk saavutada kokkulepe Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamise kahjude kompenseerimiseks.

Üheks ettepanekuks, mille ettevõtte esindajad esitasid, oli võima­li­k olemasoleva Viru kinnistu hoonestu ümberstruktureerimine ja sellega kaasnev ehitusõiguse suurendamine. Pärast esmast tagasisidet linnavalitsuselt on Pontos Group alustanud ümberstruktureerimisega seonduvate analüüside ja eskiisprojektide tegemist.

Teadaolevalt kuulutati 1996. aastal Tallinna algatusel välja Viru väljaku arendamise konkurss, et leida lahendus linna keskse ruumi ning bussiliikluse korrastamiseks.

Võitnud kavandi alusel koostatud detailplaneeringu, mille üheks osaks oli ka Viru Poja nime all tuntuks saanud hotelli juurdeehitus, kinnitas Tallinna linnavalitsus 1999. aastal.

Viru Keskus valmis aastal 2004, välja ehitamata jäi veel detailplaneeringuga kinnitatud Viru Poeg.