Väljaku arendajaks on Viru Väljaku Arenduse OÜ, kellega linn sõlmis tänavu 14. juunil kinnistu ostu-müügi lepingu. Viru Väljaku Arenduse OÜ osanikud on AS Merko Ehitus ja SRV Kinnisvara.

Arendajate sõnul kavatsetakse ehitustöödega alustada järgmise aasta märtsis ning need on planeeritud läbi viia väga kiiresti. Praeguste plaanide kohaselt peaks väljak olema valmis 2003. aasta lõpuks. Arendajatele läheb kogu projekt maksma 500 miljonit krooni.

Kokku on arendatava ala suuruseks 6,4 ha. Ala detailplaneeringut valmistati ette ligi 8 aastat. 2,5 aastat tagasi otsustas linnavolikogu detailplaneeringu kehtestada. Ala projekteerisid Vilen Künnapuu ja Ain Padrik.

Praeguste arvestuste kohaselt tuleb planeeritavale väljakule 20 000 ruutmeetrit kaubanduspinda, 10 000 ruutmeetrit mitmesugust teenindus- ja kontoripinda ja ligi 3000 ruutmeetrit on kavandatud kultuuri edendamiseks sobivate pindade välja ehitamiseks.

Lisaks kaubandus ja vabaaja keskuse rajamisele on väljaku üheks läbivaks ideeks luua ühtne ühistranspordi sõlm ja muuta linlastele liiklemine mugavamaks. Nimelt tuleb väljaku alla ühistranspordi terminaal autobussidele. "See annab linlastele ümberistumise võimaluse ühelt liinilt teisele ilma tänavale tulemata ja ühest ning samast kohast," ütles Kivimaa.

Kompleksi tuleb ka autode parkla, mis lahendab keskuse parkimisprobleemi. Inimesed saavad liikuda mitte ainult maaaluse tunneli kaudu, vaid ka teise korruse tasapinnas ehk tänavate kohal. Ehitatakse nn galeriid, mis hakkavad ühendama Kaubamaja ja uut keskust, samuti uut keskust ja teenindusmaja.

Tulevikus rajatakse ka teise korruse tasandil ülekäik uuest keskusest postimaja juurde. Galeriid tagavad jalakäijatele turvalise liiklemise- inimesed ei pea sattuma autoliiklusega samale tasandile.

Väljaku arendamisega võtab linna endale mahukad rahalised kohustused. Linn poolt suurim finantseeritav objekt on bussiterminal. Lisaks bussiterminaalile ehitatakse ümber maa-alused kommunikatsioonid-veetrassid, soojatrassid. Rajatakse tunnelisüsteem Kaubamaja ristmiku alla, mis ühendatakse bussiterminaaliga.

Kokku läheb väljaku arendamine linnale maksma 200 miljonit krooni.

Linn soovib sõlmida Viru Väljaku Arenduse OÜ-ga lepingu, mis käsitleb väljaku ja sellega külgnevate avalike ehitiste rajamist ja edasist kasutamist. Ühtlasi tahab linnavalitsus sõlmida Ühisliisingu AS-iga arvete tasumise kokkuleppe, mille kohaselt maksab Ühisliisingu AS Tallinna linna eest Viru väljak 6 kinnistuga külgnevatel aladel teostatavate ehitustööde arved.

Ehitustööde lõppedes koostatakse maksegraafik, mille alusel linn hakkab arveid tagasi maksma. Kuni ehitustööde lõppemiseni tasub linn vaid makstud arvete summalt arvestatavat intressi 5,8% aastas.

Antud lepinguprojektid peab heaks kiitma linnavolikogu, kes arutab neid oma neljapäevasel istungil.