Talituse viis läbi Eesti kirikute nõukogu president, Eesti evangeelse luterliku kiriku piiskop Einar Soone. Samuti pühitses vangla kabeli ortodoksse traditsiooni kohaselt Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Kornelius, teatas justiitsiministeeriumi avalike suhete talitus.

Vanglate peakaplani Igor Milleri sõnul on pühitsemise talitus oluliseks tähiseks Viru Vangla kaplaniteenistuse tegevuse käivitamisel. „Kaplanite ülesanne vanglates ja arestimajades on tagada kinnipeetavate usuvabadus ja suunata neid õiguskuulekale käitumisele,“ lisas Miller.

Teenistusel osalesid Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu ning Eesti Metodisti Kiriku esindajad. Samuti olid esindatud kaitseväe ja politsei kaplanaadid.

Esimesed asukad viidi Viru Vanglasse tänavu 1. aprillil. Tänaseks on seal ligi 650 kinnipeetavat.

Viru Vangla ühendab endas vangla ja arestimaja. Kokku on uues vanglas 1000 kohta kinnipeetavatele kuni kahekohalistes kambrites, lisaks 75-kohaline avavangla ja 150-kohaline arestimaja. Vanglakompleksi juurde kuulub lisaks arestikambrite ja kinnipeetavate eluruumidele ka kool, spordisaal, sotsiaaltöö ruumid, kabel ja töökojad.

Kokku töötab Viru Vanglas 350 ametnikku.