Viru vangla rajamise eest vastutavaid Riigi Kinnisvara AS-i ja justiitsministeeriumi ühendab veendumus, et Jõhvi külje alla vesisele pinnale hiidkompleksi ehitamine on õige samm, kuna kümneid miljoneid lisakroone neelav kuivendussüsteem peab valmima “nii või naa”.

“Vangla asukoht on hea, ehitus valmib kõigest hoolimata ning oluline verstapost kinnipidamisasutuste reformis saab tõeks,” tõrjus RKAS-i juhatuse liige Elari Udam süüdistusi, nagu ei oleks “vette” ehitamine tark tegu. Piirkonna arengut pärssiv liigvesi ei ole tema sõnul mitte ainult Viru vangla, vaid terve valla mure, mis tuleb paratamatult lahendada. “Pigem on hoopis hea, et probleem saab lahenduse nüüd koos ühe suure projektiga,” märkis Udam, kelle arvates peab vanadest kaevandustest ehitusplatsile voolava vee küsimus lahenema riigi, valla, kinnistu omaniku, ehitajate ja projekteerijate koostöös.

Valitud platsi kaitseb ka justiitsministeerium, osutades küll selle omanikule RKAS-ile, mis ei ole “kunagi jõudnud seisukohale, et krunt oleks ehituseks sobimatu”.

Vangid tulevad märtsis 2008

Ministeeriumi kinnitusel püsib vangla ehitus graafikus ning antakse üle 2008. aasta märtsis, mil saabuvad ka esimesed vangid. “Samuti ei suurene riigi jaoks aastane rendimakse,” ei nõustunud ministeerium väitega, et võitlus veega teeb ehituse hulga kallimaks.

Erinev on asjaosaliste arusaam sellest, kelle taskust tuleb kuni 50 miljonit krooni, mis kulub vee ärajuhtimissüsteemiga seotud töödele. Udami sõnul on tegu hinnangulise summaga, mis loodetavasti jääb palju väiksemaks. Täpsem rahasumma selgub siis, kui on olemas konkreetsed projektid. “Kate peaks tulema kas valla või riigieelarvest, keskkonnarahast või valitsuse reservist,” märkis ta.

Ministeeriumi hinnangul peab rahastamise enda kanda võtma Jõhvi vald. “Kaevandusveed ei ole mitte vangla, vaid valla probleem, kuna selle lahendamine on vajalik kõigi piirkonna kruntide seisukohalt.” Enne jõule ehitusplatsil käinud justiitsminister Rein Lang leidis siis: et Jõhvi vald tulevikus “ei soostuks ja ära ei upuks, tuleb teha ulatuslikke melioratsioonitöid”.

Juured ulatuvad kuue aasta taha

•• Justiitsministeeriumi, Ida-Viru maavalitsuse ja Jõhvi linnavalitsuse koostöös langes 2002. aastal valik krundile, kus alates läinud aasta augustist käivad Viru vangla ehitustööd.

•• Justiitsministriks oli tollal Märt Rask, maavanema ametit pidas Rein Aidma ja Jõhvi linnapea oli Aavo Keerme. “Antud koha pakkus välja kohalik omavalitsus, justiitsministeerium kiitis asukoha logistilises mõttes heaks,” selgitas ministeerium. Kohalik võim pakkus välja ka ühe endise kaevandusala ja Jõhvi linnas paar väiksemat krunti, mis oleksid aga kitsaks jäänud.

•• Valitsus tegi 2003. aasta märtsis RKAS-ile ülesandeks rajada Viru vangla. Siis keerati lahti ka rahakraanid. Ehituse maksumus on kerkinud algselt plaanitud 550 miljonilt 930 miljoni kroonini.