Ettevõte lõpetab järelejäänud tööd, mis peamiselt puudutavad haljastust ja teid, tähtajaliselt 30. juuliks, teatas Merko.


Viru Vangla direktori Edvard Remseli sõnul tuuakse esimesed 19 kinnipeetavat vastvalminud vanglasse juba täna. „Edasi on plaanis vastu võtta kuni 20 kinnipeetavat päevas, täituvuse peaksime saavutama mai lõpuks,“ ütles Remsel justiitsministeeriumi vahendusel. Kinnipeetavad tuuakse Viru Vanglasse üle karistust kandma peamiselt Murru Vanglast.

Remseli sõnul on peaaegu täielikult komplekteeritud ka personal. „350-st koosseisulist töötajast on täna olemas 314 ning ka ülejäänud kohtadele on kandidaadid suures osas olemas, kuid puudu on veel näiteks psühholooge,“ ütles Remsel. „Kinnipeetavate vastuvõtmiseks oleme täiesti valmis.“

Neljateistkümnest hoonest koosnev vanglakompleks koos ümbritseva alaga võtab enda alla 16 hektarit ning seda hakatakse valvama nii mehitatud kui ka elektroonilise valve abil. 

Viru vangla ühendab endas vangla ja arestimaja. Kokku on uues vanglas 1000 kohta kinnipeetavatele kuni kahekohalistes kambrites, lisaks 75-kohaline avavangla ja 150-kohaline arestimaja. Vanglakompleksi juurde kuuluvad lisaks arestikambrite ja kinnipeetavate eluruumidele ka kool, spordisaal, sotsiaaltöö ruumid, kabel ja töökojad.

Merko Ehituse Viru vangla projektijuhi Keit Paali sõnul osales vangla ehitusel 2700 inimest ning kokku 220 allhankefirmat.
Kokku rajati vanglale ligi kuus kilomeetrit välispiirdeid, vangid on eraldatud muust maailmast kahe metallist ja ühe betoonist rajatud piirdega, mida täiendavalt turvab elektrooniline valve, kirjeldas ta.

Objekt läbis ka kinnipeetavate kambri spetsiaalse testimise, mille käigus katsetati näidisruumis sisustuse ja hoone lõhkumist ning mille järel tuli teha korrektuure mõningate kambritesse käivate mööbliesemete valikus, rääkis Paal.

“Viru vangla eripära võrreldes teiste Eesti vanglatega on omavahel galeriidega ühendatud hooned, mis võimaldavad vanglal kinnipeetavat terve kinnipidamisaja jooksul hoida kinnistes ruumides, lubades teda ka jalutama ainult maja katusele,” ütles Paal. “Kogu projekti peamine väljakutse oligi meie jaoks turvalisus ning turvanõuetest tulenev keeruline logistika.”

Jõhvis 16-l hektaril paikneva Viru vangla ehitustöödega alustati 2006. aasta augustis.

Vanglas hakatakse kinni pidama Ida- ja Lääne-Virumaal kuriteo sooritanud ja vahi alla võetud isikuid ning sealt pärit süüdimõistetud isikuid. Viru Vangla valmides tekib vanglasüsteemis juurde 1000 kambrikohta koos kõige juurde­kuuluvaga. Tänu sellele saab likvideerida 1000 kohta vangla­barakkides.