«Kui Tartus võib minna konvoiga vabalt üle õue, olgu siis tööle, kooli või arsti juurde, siis Viru vanglas ei ole süüdimõistetul õue asja,» selgitas Rõõmus. «Oma toru kaudu sa lähed ja selle kaudu sa elad.»

Uue vangla projekteerimisel on Rõõmuse sõnul arvestatud mitmete Tartu vanglas ilmnenud puudustega, kuna ka Tartu vangla projekteeris Rõõmuse büroo.

Oluliseks aspektiks vangla kavandamisel on Rõõmuse sõnul näiteks eeluurimisaluste omavahelise suhtlemise takistamine. Infovahetuseks kõlbavad tema sõnul isegi kõrvuti asetsevate kambrite WC-potid.

«Kui lasta saadetis niidi otsas kempsupotti nii, et kahes kõrvuti asetsevas kambris tõmmata üheaegselt vett, siis tekib seal ühel hetkel vaakum, mis viib läkituse ühest potist teise,» kirjeldas Rõõmus kinnipeetavate osavust. Lahendusena on Viru vanglas erinevalt Tartu vanglast WC-potid projekteeritud eri püstakutesse.

Kui 904 kinnipeetuga Tartu vanglas on praegu 361 töötajat, siis 1000-kohalisse Viru vanglasse on planeeritud esialgu 305 vanglaametnikku.

Uus vangla läheb maksma ligikaudu 350 miljonit krooni. Valmima peaks see 2007. aastal.