„Kuna tegemist on esimese sellealase õppusega Viru Vanglas, siis on eesmärgiks leida kitsaskohad ning vältida neid tulevikus reaalsetes kriisisituatsioonides,“ tõdes Viru Vangla direktor Edvard Remsel.
Tema sõnul võib tulekahju vanglas kaasa tuua väga erinevaid hädaolukordi, nagu näiteks massiline korratus või grupiviisiline põgenemine. „Seega ongi väga oluline kontrollida päästeteenistuse ja Viru vangla kriisimeeskonna koostöövalmidust päästealaste ülesannete täitmisel hädaolukorras,“ lisas ta.
Stsenaariumi järgi mängitakse läbi kinnipeetavate eluhoone 40-kohalisest sektsioonist alguse saav tulekahju, mille tõttu täitub maja väga kiiresti suitsuga. Õppuse käigus harjutatakse kinnipeetavate evakueerimist hoonest, esmaabi osutamist kannananutele ja samaaegselt turvalisuse tagamist mujal vangla territooriumil.
Remseli sõnul on Viru Vangla julgeoleku aspektist suur ja keerukas objekt, milles tekkivateks võimalikeks kriisideks peavad mõlemad osapooled valmis olema. „Meie kohus on vastutada kinnipeetavate elu eest karistuse kandmise ajal ning tagada kogukonna turvalisus vangla ümbruskonnas,“ sõnas Remsel.
Tema sõnul ei jää täna toimuv esimene suurõppus aga viimaseks. „Edaspidi kavatseme läbi mängida veel palju teistsuguseidki kriisisituatsioone, et personal oskaks neis olukordades õigesti tegutseda,“ rääkis Remsel.