Viimastel kuudel on Viru vangla olnud populaarne ekskursioonipaik mitmetele riigi- aga ka muudele asutustele, kirjutab Põhjarannik.

"Huvi on tõesti suur, aga selline olukord ei kesta igavesti," viitas vangla direktor Edvard Remsel sellele, et aprillist, kui esimesed kinnipeetavad kohale tuuakse, tõmmatakse ekskursantide vood koomale.

"Vanglad on uuenemas ning meie eesmärk on näidata, missugune näeb välja tänapäeva vangla. Siinne kogukond ja ühiskond peaksid seda teadma," kinnitas Remsel. "Parem on olla ühiskonnale avatud kui kinnine asutus," lisas ta.

Vanglaekskursioonid toimuvad range registreerimise alusel. Et ka tavakodanikud saaksid uue vanglaga tutvuda, korraldatakse järgmisel nädalal lahtiste uste päevad. Ent juba praeguseks on ennast registreerinud nii palju soovijaid, et juhtkond kaalub lisaekskursioonide läbiviimist.

Huvilistele ei näidata muidugi kõike, mida nad sooviksid - turvasüsteemidega tutvumist seal ei korraldata.

Remsel ütles, et ekskursioone on võimalik teha ka sel ajal, kui kinnipeetavad juba vanglas on, aga kindlasti on see siis keerulisem kui praegu. "Neid asju on võimalik aga kokku leppida," tõi ta näiteks Tartu vangla, kus huviliste grupid käisid ka sel ajal, kui kinnipeetavad juba uues vanglas olid.