Neljanda klassi tuleohu korral on veel lubatud metsa kasutamine puidu saamiseks, jahinduseks, teadus- ja õppetööks, samuti võivad inimesed metsas viibida puhkuse ja sportimise eesmärgil ja varuda metsasaadusi, teatas Ida-Eesti päästekeskus.

Lähemateks päevadeks prognoositakse piirkonnas jätkuvalt olulise sajuta ilma, mis tähendab, et tuleoht idapoolsetes maakondades suureneb veelgi. Viienda klassi ehk äärmiselt suure tuleohu korral võivad kohalikud omavalitsused igasuguse metsa kasutamise ja võõras metsas viibimise keelata.

Seoses suure tuleohuga palub päästeteenistus olla inimestel metsas äärmiselt tähelepanelik ning järgida tuleohutuse nõudeid.

Ida-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juhi asetäitja Heigo Olu ütlusel võib tulekahju tekitada kustutamata suitsukoni, süüdatud lõke, mootorsõiduki summutajast lennanud säde või maha jäetud klaasikild ja pudel.

Päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Maido Nõlvak rõhutas, et lõket tohib teha vaid selleks ettenähtud kohtades, kus lõkkeplats on juba eelnevalt spetsialistide poolt õigesti ette valmistatud kui tuule tugevus ei ületa 1,5 meetrit sekundis.

„Seltskonnas peaks kindlasti olema niinimetatud selge grupijuht, kes hoiab kaaslastel ja lõkkeplatsil silma peal. Enne lahkumist tuleb veenduda, et lõke oleks täiesti kustunud,“ ütles Nõlvak. Ta lisas, et kuni suure tuleohu möödumiseni oleks kõige mõistlikum lõkke tegemisest üldse loobuda.

Otsese tuleohu tekitamise eest võib süüdlast oodata kuni 18 000 krooni suurune trahv. Sellise trahvisumma võib määrata näiteks ka suitsetavale marjulisele või seenelisele, sest metsas ja muu taimestikuga kaetud alal on suitsetamine rangelt keelatud.

Loodusesse minnes tuleb kindlasti kaasa võtta laetud mobiiltelefon ning teha võimalikult täpselt selgeks oma asukoht, sest abi kohale jõudmise kiirus sõltub suuresti täpsetest teejuhistest.

Tule kontrolli alt väljumisel tuleb sellest viivitamatult teatada hädaabinumbrile 112, vastata rahulikult päästekorraldaja küsimustele ja mitte katkestada kõnet seni, kuni häirekeskus on selleks loa andnud.

Hädaabinumbrile palub päästeteenistus helistada ka kõigil, kes märkavad järelevalveta jäetud lõket või muud tuleohtlikku tegevust.

Tänavu on Virumaa piirkonnas suuremad metsatulekahjud registreeritud 6. juunil Lääne-Virumaal Kadrina vallas Läsna külas (2,5 ha) ja 17. juunil Ida-Virumaal Illuka vallas Jaama külas (4 ha).