Vitsur rääkis Päevaleht Online’ile, et maksutõusust oleks vaja riigi eelarvesse miljardit krooni.

„See üks miljard, millest on juttu, on hädavajalik, ning selleks on vaja tõsta üksikisiku tulumaksu kolme-nelja protsendipunkti võrra 24-25 protsendini,“ lisas ta.

„Mitte mingil juhul ei tohi tõsta seda tulumaksu osa, mis puudutab ettevõtlust. Ettevõtluse otsest maksukoormust tuleks isegi praeguses olukorras vaadata, et kuidas seda alandada saab,“ arvas Vitsur.

„Me ei või tõsta neid makse, mis lisavad hinda. Ma ei usu viie sendi eestki Eesti Panga kinnitust, et aktsiiside ja käibemaksu tõstmine ei pruugi kaasa tuua hindade tõusu. Kindlasti toob see mingi kallinemise kaasa,“ jätkas ta.

Vitsuri sõnul oleks riik võib-olla saanud sellel aastal hakkama ka ilma maksude tõusuta kui möödunud detsembris oleks eelarve tehtud nö mõistuse järgi.

„See, mis detsembris tehti, et jäeti kevadprognoosi järgi eelarve paika ja ei arvestatud, et septembris oli tegemist täiesti uue maailma ja situatsiooniga, oli selline viga, mille hinda me praegu sööme ka suurema maksutõusuga,“ lisas ta.

Sotsiaalmaksule piir peale

„Aasta keskel ei ole mõistlik ettevõtete maksusüsteemi kallale minna, kuid ühe asja teeksin ma siiski ära: kehtetaksin lae sotsiaalmaksule väga kõrge tasemega spetsialistidele, keda meil on vaja maailmast sisse osta,“ rääkis Vitsur.

„Kasvõi külalisprofessorid ülikoolidesse ning meil on vaja ka turundusjuhte. Need, keda tasub võtta, tahavad kindlasti üle miljoni Eesti krooni palka saada, isegi võib-olla kaks miljonit on neile vähe,“ jätkas ta.

„Selleks, et neid oleks võimalik mõistliku kuluga tööle võtta, siis ma paneks kuhugi 750 000 kroonise aasta palga juurde sotsiaalmaksu lae,“ ütles Vitsur.

Asja mõte oleks tema sõnul see, et ettevõte saaks maksta pigem spetsialistile reaalset palka, mitte tohutus mahus sotsiaalmaksu.

„See kehtiks just eriti kõrge kvalifikatsiooniga inimeste jaoks, keda me peame mujalt maailmast sisse ostma või need, keda me peame Eestis kinni pidama. Need ei ole mitte riigikogu liikme palgaga, vaid tõesti suurepalgalised ja meile hädavajalikud inimesed,“ ütles Vitsur.

Sotsiaalmaksu muudatuse teeks Vitsur praegu joonelt ära, sest seda oleks pidanud tema sõnul tegema juba möödunud aasta suvel.